Felcsillant egy halvány reménysugár a görögök ügyében

Görögország
A woman walks past a wall bearing graffitti concerning Greece's possible exit from the Euro in Athens on June 28, 2015. The European Central Bank was set to hold emergency talks on June 28, 2015 on whether to keep or cut its financial lifeline to Athens, as France warned of a "real risk" Greece will leave the euro. After talks in Brussels broke down in acrimony Saturday between Athens' left-wing leaders and the rest of the eurozone, Greece hurtled toward default with its EU-IMF creditors, left solely reliant on emergency cash from the ECB. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Az IMF kész újra tárgyalóasztalhoz ülni a görög kormánnyal, ha a megbeszélések folytatására ők is hajlandók – mondta Christine Lagarde, az amerikai CNBC hírtelevízónak adott interjújából. A megállapodáshoz ugyanakkor konstruktív tárgyalások és fenntartható adósságpályára van szükség.
Vágólapra másolva!

Az IMF elnöke kifejtette: június 30-án csak az eurozóna tagállamaival kötött szerződések járnak le, a Valutaalappal még jövő év márciusáig van érvényes megállapodása Görögországnak.

- fogalmazott Lagarde a CNBC által készített interjúban, melynek felvételére vélhetően még szombat este vagy vasárnap került sor.

Rengeteget léptünk előre az elmúlt napokban, minden tárgyalófélben megvan az akarat, hogy tovább haladjunk, minden partner részéről látok még lehetőséget a kompromisszumra – ezt Christine Lagarde, az IMF elnöke mondta kérdésre válaszolva a CNBC-n. Szerinte

minden az elkövetkező napokban dől el.

„Ha ők készek folytatni a tárgyalásokat, mi is állunk elébe” - fogalmazott az elnök, aki megemlítette: Görögország még mindig az eurozóna tagja, erről a tényről egyelőre nem szabad megfeledkezni.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója tévéinterjút ad a CNBC-nek Forrás: CNBC

Az IMF sok engedményt tett már

Lagarde azt is elmondta, hogy Görögország hitelezői, így az IMF is sokat tett annak érdekében, hogy „kiegyensúlyozott” megállapodás szülessen Görögországgal. „A strukturális reformokkal kapcsolatos céljainkból például sokat engedtünk. De az alapvető változtatásokról, a növekedésbarát államháztartási konszolidációról nem mondhatunk le.

A másik oldalon elismerjük, hogy a következő hónapok finanszírozási kérdéseit meg kell oldani. Természetesen a görögöknek fenntartható adósságra van szükségük. Ez egy hitelezéssel kapcsolatos kérdés” - fogalmazott Lagarde.

A vezérigazgató kiemelte azt is, hogy

az eurózóna teljesen más állapotban van, mint 2011-ben,

hisz menet közben számos olyan intézkedést és védőhálót épített ki az Európai Unió és az Európai Központi Bank, aminek köszönhetően kisebb a pénzügyi fertőzés veszélye.