Újra lazított a kínai jegybank

Kína tőzsde
A magabiztos kínai tőzsdespekuláns
Vágólapra másolva!
A kínai központi bank még vasárnap hajnalban 25 bázisponttal 4,85 százalékra csökkentette az alapkamatot és 0,5 százalékponttal mérsékelte a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját a gazdaság élénkítése céljából. 
Vágólapra másolva!

A kínai központi bank tavaly november óta most negyedszer csökkentette az alapkamatot, melyet az indokolhat, hogy egyre csökken a gazdaság növekedésének lendülete (bár az még mindig 7 százalék körül tud bővülni). A mérsékeltebb növekedés oka egyebek mellett a lanyha ingatlanpiac, a kivitel akadozó bővülése és a befektetések lassulása.

Folytatódó tőzsdei eladások

A hétfő hajnali tőzsdei kereskedésben a fenti lépésnek nem sok hatása volt, köszönhetően a görög megállapodás hiányának, illetve a bevezetett tőkekorlátozásoknak és bankzárnak. A Shanghai Composite index nyitásban még 7 százalékos mínuszban volt, majd onnan folyamatos vételeket lehetett látni, ám zárásra így is 3,7 százalékos mínuszra tudta szépíteni a teljesítményt.

Így továbbra is csúnya képet fest rövid távon a kínai index, hisz az elmúlt két hétben több mint 20 százalékot zuhant a Shanghai Composite, melyre már jó ideje nem volt példa. Persze érett már egy nagyobb korrekció, hisz tavaly nyár óta 150, idén pedig 50 százalékos menetelés volt már az index mögött, mielőtt beindultak a heves eladások.

A Shanghai Composite Index napos árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com