Itt van Athén legújabb javaslata

2015.06.30. 17:31

A görög kormány új javaslatot terjesztett az ország nemzetközi hitelezői elé, alig fél nappal azután, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a keddi határidő lejáratának közeledtével megtette utolsó indítványát a görög adósságválság rendezésére.

Az athéni elképzelések szerint két évre szóló megállapodást kötnének. Ennek alapján az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus teljes mértékben biztosítaná a dél-európai ország finanszírozási szükségleteit, és ezzel párhuzamosan

átütemeznék a görög államadósság törlesztését - jelentette be a görög miniszterelnöki hivatal.

Vasárnap népszavazás lesz Görögországban. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök lemond, ha az igenek győznek.Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A görög kormány közleményében jelezte:

Görögország a tárgyalóasztal mellett maradt, és továbbra is megpróbál életképes megoldást találni arra, hogy az euróövezet tagja maradjon.

Közeleg a határidő

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke bejelentette: este hét órakor telekonferenciát tartanak az euróövezeti pénzügyminiszterek, hogy megvitassák a görög javaslatot.

A görögök - ahogyan fogalmaztak - mindenképpen a tárgyalóasztal mellett maradnqakForrás: AFP/Daniel Roland

A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogram hatálya kedden éjfélkor lejár, és ezzel megszűnik a pénzügyi védernyő a csőd szélére sodródott ország fölött.

Az már szinte teljesen bizonyos, hogy Görögország nem teljesíti fizetési kötelezettségét a Nemzetközi Valutaalap felé, azaz nem törleszti a szintén kedden esedékessé vált mintegy 1,6 milliárd eurós részletet.

Az Origo tudósítója Görögországban, Szalonikiben van. Ide kattintva olvassa el az összeállításunkat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK