Rendhagyó üzletpolitikával és két versenydiadal között nyitotta meg rúdtánc stúdióját tavaly novemberben Tanczer Kata és Szlávy Eszter. A duó szeptemberben Európa bajnokságot, decemberben pedig világbajnokságot nyert.

Az elmúlt években népszerű sport lett a rúdtánc, gombamód nyílnak a stúdiók (és gyorsan tűnnek is el), a Pole Play Rúdsport és Légakrobatika Stúdió viszont a nagy kínált ellenére is kitűnik a piacon: mint a tulajdonos, Tanczer Kata az Üzletrésznek elmondta, ők olyan stúdiót hoztak létre, amilyenben korábban ők szerettek volna tanulni. „Még tanulóként a legtöbb bosszúságot az „egy rúdnál három lány” jelenség okozta, az óra kétharmadában csak vártam a soromra. A mi „egy lány – egy rúd” üzletpolitikánk nem a leggazdaságosabb működés, de szerintünk hosszútávon csak ez éri meg” – mondta Tanczer Kata. Hozzátette, a teljes megtakarítását, majd 3 millió forintott fordította arra, hogy színvonalas stúdiót alakítson ki, de még olyan apróságokra is odafigyeltek, hogy például legyen hajvasaló az öltözőben. A legnagyobb költséget a tíz versenyrúd jelentette. „Úgy számoltuk, hogy nagyjából két év alatt hozza majd vissza az árát a bérlemény, akkor leszünk nullán” – fejtegette a tulajdonos.

A világbajnok páros, Szlávy Eszter és Tanczer KataForrás: Bodai Imre

Kórház helyett stúdió

Szlávy Eszter sebészorvos a PolePlay stúdió szakmai vezetője. Gyermekkorában szertornázott, vívott és műugrott, a versenysportot viszont húszévesen abbahagyta, és tizenkét évvel később kezdett rúdtáncolni. „Olyan sportot kerestem, amelyben van valami cél, nem pusztán azért csinálom, hogy izmosabb legyek. Három és fél évvel ezelőtt egy ismerősöm elhívott rúdtáncra” – emlékszik vissza Szlávy Eszter. Azonnal megtetszett neki ez a mozgásforma, a gyors fejlődés, a tény pedig, hogy négy hónap tánc után az első versenyén harmadik helyezést ért el, csak megerősítette választásában. „Nagyon sok volt az elmúlt tizenkét év: csak a tanulás, a munka és a célok. Úgy éreztem, szeretnék egy kicsit mással foglalkozni, hogy ne a kórházi pörgésből álljon az egész életem. Ezért 2014 januárjában fizetés nélküli szabadságra mentem, és elkezdtem oktatni a rúdtáncot” – indokolta döntését Eszter.

Besétál és megnyeri

Eszter másfél hónapig tanított egy stúdióban, Kata éppen akkoriban ismerkedett a rúdtánccal, és azon keresztül Eszterrel. „Amikor egyéves lett a kisfiam, akkor éreztem, hogy már nem elég az a mozgás, hogy tologatom a babakocsit. Kipróbáltam a rúdtáncot, és azonnal megszerettem” – emlékezett vissza Tanczer Kata. Eszterrel rövid idő alatt baráti viszony lett a munkakapcsolatból, elkezdtek közösen edzeni, versenyeken indultak, Kata pedig elkezdte aktívan tervezni a közös stúdiót.

Tanczer Kata már néhány rúdtáncóra után tudta, ezzel akar foglalkozniFotó: Bielik István - Origo

Elmondása szerint az ötödik rúdtánc óra után boldogan mesélte a férjének, hogy végre rátalált arra, amit igazán szeretne csinálni. Elvégezte az OKJ-s edzőképzést, és beleásta magát a fitneszmodellvilágba is. „Katának alapból elég jó a fizikuma, de a rúdtánccal nagyon megizmosodott. Tavaly nyáron azzal viccelődtünk, hogy majd véletlenül besétál egy fitneszmodellversenyre és megnyeri. Ez így is lett, leszámítva azt, hogy nem véletlenül sétált be” – mondta Eszter.

Közös úton

A stúdió ötlete és a megvalósítás között viszonylag sok idő telt el, a lányok nehezen találtak pole dance-oktatásra alkalmas helyiséget: a versenyrudak négy méter magasak, és a felszerelésük is fúrás-faragással jár. Hosszútávon terveznek, a magas színvonalú oktatás mellett igyekeznek kialakítani egy jó közösséget: csapatépítő bulikat tartanak, és hamarosan egy néhány alkalmas önvédelmi tanfolyamot is indítanak, mert felmerült rá az igény, és ehhez hiteles oktatót is találtak.

Szlávy Eszter a rúdtánc mellett légakrobatikát is oktatFotó: Szabó Gábor - Origo

Kortól, nemtől független

Délelőtt és délután is tartanak csoportos foglalkozásokat, de egyéni órákra is van lehetőség. A stúdióban rúdtánc-oktatók mellett artista és balett mester is tanít, így a pole dance-on kívül balettet, akrobatikát és légtornát lehet tanulni. Bár a huszonévesek között a legnépszerűbb ez a sport, a stúdió vendégkörében kilenc és ötvenöt év között minden korosztály megtalálható – és már nem is csak nőknek tartanak órákat.

Motiváló, vagy ijesztő?

„Beszélgettünk már arról Katával, hogy mennyire motiváló vagy épp ijesztő, hogy mi ilyen izomzattal állunk a tanulók előtt. A tanítványaink többsége teljesen átlagos testalkatú, sőt többen túlsúllyal érkeznek. Az első néhány órán látszik, hogy még nem mernek belenézni a tükörbe, sem rövidnadrágot venni. Náluk nagyon látványos a változás, mert rövid idő után elkezdik jobban érezni magukat a bőrükben, belenéznek a tükörbe és magabiztosabbak lesznek. Az önbizalomra ez a sport mindenképp nagyon jó hatással van, és nem mellesleg erősen formál és szálkásít is” – hangsúlyozta Eszter.

Eredményes sportolók oktatnakFotó: Szabó Gábor - Origo

Kinőtték, nyitnak újat

Minden új tag az első óra előtt kitölt egy kérdőívet, amelyben az egészségi állapota mellett arról is számot ad, honnan értesült a stúdióról. „A válaszok alapján leginkább szájhagyomány útján megy a hírünk, aki volt már nálunk, az legközelebb elhozza két barátnőjét is. Óra végén is kérünk mindig visszajelzést, hogy mennyire elégedettek velünk” – emelte ki Kata. Hozzátette, a versenyek által is sokan megismerték őket, de ez a stúdiónak marketing szempontjából nem sokat hoz, viszont a hitelesség miatt fontos: a Pole Play stúdióban nem önjelölt tanárok, hanem eredményes sportolók oktatnak. A két teremben 10–21 óráig egyetlen szünettel oktatnak, az este fél nyolcas időpontokra pedig több nappal korábban betelnek a helyek. Szeptemberben szeretnének nyitni még egy stúdiót, amit ugyanebben a szellemiségben működtetnek majd.