Jött néhány keményen dolgozó nyugdíjas

Németh Szilárd a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart. A sajtótájékoztatón részt vesznek megtakarításaikról beszámoló csepeli lakosok is. Németh Szilárd a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képvi
Németh Szilárd
Vágólapra másolva!
Már két és fél éves a rezsicsökkentés - mondta Németh Szilárd a csepeli piacon. A Fidesz országgyűlési képviselője a „kézzel fogható rezsicsökkentésről” szóló eseményen szerepelt. Ezen néhány csepeli elmondta, mennyit keresett a rezsicsökkentéssel, de olyannal is találkoztunk, aki nem hisz benne.
Vágólapra másolva!

„Kamu az egész” - mondta a férfi, aki 6000 forintnyi gyógyszerrel a szatyrában ült le napozni egy padra az udvaron a piac közepén. A feleségének is lett volna mondanivalója, de nem hagyta szóhoz jutni.

„Nem hiszek benne. Nem lett kevesebb a villanyszámlám.

Ez csak egy kampányfogás. Három konvektorom van, ha mindet bekapcsolnám télen, semmi sem maradna a nyugdíjamból.”

A csepeli piac

Fél egykor még semmi szokatlan nem látszott a csepeli piacon. Idős házaspárok és kisgyerekes anyukák nézegették az árut. Babakocsik, műanyag kismotorok és rollerek kerekei adták az alapzajt. A csarnokban kellemes, hűvös volt a levegő, de a sajtótájékoztatót a belső udvarban tartották. Itt már nagyon meleg volt. Az udvart szemmel tartó közterület felügyelő könyökéről folyamatosan csöpögött a verejték a lába elé.

Háromnegyed 1 körül egy férfi és egy hölgy tűntek fel. Elütöttek a piac népétől, mert jobb ruhákban voltak. Telefonálgattak, halkan beszélgettek, közben ide-oda mutogattak a téren. A szervezők előörsei lehettek.

Elveszik a munkát

Amíg készülődtek, addig a padokon ülő emberekkel beszélgettünk. Itt találkoztunk az eretnekkel, aki nem hisz a rezsicsökkentésben.

„Miért, az MSZP jobb volt?”

Ezt kérdezte a másik padon ülő férfi. „Bevándorló rablók törnek az országra. Maga szerint a Jurcsány megvédene?” - kérdezte és rágyújtott. „Ön szerint minden bevándorló rabló? - kérdeztünk vissza. „Hát, biztos vannak köztük rendes emberek is” - felelte. Szerinte a magyarok nem kíváncsiak a bevándorlókra, hiszen „egymillióan írták alá azt a papírt”. Szerinte a bevándorlók elveszik a munkát a magyarok elől.

A piacon megünnepelték a rezsicsökkentést Fotó: Bielik István - Origo

Hol születtek?

Megkérdeztük, ismernek-e olyat, akinek bevándorlók vették el a munkáját. „Ismerek olyat, aki Szerbiából jött. Azt hiszi azért, mert tud magyarul, már magyarnak számít” - mondta a dohányzó bácsi. Kiderült, egy vajdasági magyarra gondolt, aki Csepelen kapott munkát. „Miben különbözik ő a bevándorlótól?” - kérdezte.

„Hol született? Magyarországon? Nem? Akkor nem magyar!

Én itt születtem. Nekem ez a hazám.”

A gyógyszeres szatyorral napozó bácsi szerint az is felháborító, hogy Orbánék erdélyi intézményeket is támogatnak. Úgy véli, annyi történik, hogy fogják a pénzt, amit a magyar ember megkeres, és kiviszik egy idegen országba.

Kismama és kisember

Németh Szilárd diagramokon mutatta be, hogy mennyivel lett olcsóbb a gáz, a villany és a távhő. Kiderült, hogy Gyurcsány idejében a gáz egyre csak drágult, most pedig csak Romániában kell kevesebbet fizetni érte, mint Magyarországon.

Ebből pedig - a kismamáktól a keményen dolgozó kisemberekig - mindenki profitál.

Diagramon is megnézhették, mennyivel csökkent Fotó: Bielik István - Origo

Nem dalban mondták el

„Most pedig jöjjön néhány keményen dolgozó nyugdíjas” - mondta Németh, majd észbe kapott, és jól megérdemelt nyugdíjat kapó nyugdíjasra mentette a bemutatást. Eljött ugyanis néhány csepeli lakos elmondani, hogy mekkora házban lakik és mennyit keresett a rezsicsökkentéssel. Az elmúlt 2 és fél évben átlagosan 2-300 ezer forint maradt a zsebükben - derült ki. Egyikük egy 240 négyzetméteres házban lakik, a másik egy 85 négyzetméteres kertes házban, a harmadik pedig egy 120 négyzetméteres királyerdei kertes házban.

Mindannyian elhozták a tájékoztatót, amin rajta volt, hogy mennyit spóroltak. „Ezért mondtuk, hogy kézzel fogható a rezsicsökkentés.”

Ezt egy csimpánz is csinálhatná

A padon ülő férfiak nem dőltek be az előadóknak. „Színészek. Jobbak, mint a Gobbi Hilda" - mondta a padon ül férfi felesége, aki végre szóhoz jutott.

Elmondhatták, mekkora házban laknak és mennyit spóroltak Fotó: Bielik István - Origo

Magyarország szerinte jobb hely volt a Kádár rendszerben. Mindenkinek volt munkája, mindenki megkapta a fizetését, a nyugdíját, meg a támogatását, ha kellett. Ma tök mindegy miért megy az ember a hivatalba. Egyből elutasítják. Van egy ember, aki nem tud mást, csak nyomkodni az „elutasítva” pecséteket. „Ezt a munkát egy csimpánz is csinálhatná” - tette hozzá a férje.

A szegény szegény marad

„Pedig én az Orbánra szavaztam. Előtte a Gyurcsányra. De legutóbb már nem mentem el. Megígértek mindent, de soha se jött az aranykor, meg a láncos tücsök” - mondta a bácsi (ez utóbbiról nem tudjuk, mit jelent). Szerinte egyik pártban sem lehet megbízni. Úgy gondolja, hogy a szegény, az mindig szegény marad, a gazdag meg a szegényen gazdagszik meg.

A dohányzó férfi azért bízik a Fideszben, de elismerte, hogy nincs mindenbe igazuk.Szerinte

olyan ez, mint a csajozás.

Egy kicsit szépíteni kell a dolgokon, ha sikeres akar lenni az ember.