Kedd hajnalra, 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási vagyis roamingdíjakat 2017. június 15-től.

Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, és az egyetértés "beszerzéséről" már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépő luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás".

Még két évig marad a barangolási díjForrás: Thinkstock

Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.
    
Az országhatárokat átlépő, "barangolásos" mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül.Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre,akkortól legfeljebb percenként 5 eurócent roamingdíj felszámítása válik majd lehetővé telefonálás esetén, 2 centet SMS-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 centet lehet majd csak felszámítani.

Még egyeztetnek azért 

Az Európai Parlament a roamingdíjak mielőbbi eltörlése mellett lett volna, a tagállami kormányokat megjelenítő tanácsban azonban ezt nem sikerült keresztülvinni, ezért lesz uniós intézményközi egyezetés, amely a mostani megállapodáshoz vezetett.