Az Eurócsoport kivárja a görög népszavazást

2015.07.01. 20:58

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök megerősítette, hogy vasárnap megtartják a népszavazást, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatnak véleményt a görög polgárok. Közben az Eurócsoport egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét.

A nem a jó válasz

A miniszterelnök szerdán a nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az "döntő lépés lesz egy jobb megállapodás" felé vezető úton. Leszögezte, hogy a népszavazás nem Görögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott.

Ciprasz televíziós beszéde az athéni miniszterelnöki hivatalbanForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Andrea Bonetti

Nem szakadnak meg a tárgyalások

Ciprasz megismételte, hogy a kormány folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel a népszavazás után is. Szerinte a nemek győzelme nem jelent szakítást Európával, hanem az értékek Európájához való visszatéréssel ér fel, és erős nyomást gyakorol a hitelezőkre, hogy egy gazdaságilag életképes megállapodást kínáljanak az országnak.

Vezető európai politikusok a napokban sorra azt hangoztatták: a referendum valójában arról szól, hogy a görögök az euróövezetben és az Európai Unióban kívánnak-e maradni.

Kivárják a referendumot

Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport szerdán egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét - közölte az egyik mikroblog-oldalon a szlovák pénzügyminiszter. Ne kössük a szekeret a lovak elé"
- tette közzé rövid üzenetét Peter Kazimir. 

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnökeForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke az ülés után hangsúlyozta: sem a pénzügyminiszterek között, sem Görögország és az esetleges újabb hitelprogramot koordináló intézmények, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap között

nem lesz semmilyen további tárgyalás a görög népszavazásig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK