Ezen még a könyvelők is kiakadtak

2015.07.01. 15:42

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete nem ért egyet a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb javaslatával, amely szerint külön hatóság ellenőrizné a könyvelőket, adótanácsadókat, adószakértőket, okleveles adószakértőket. Visszautasítják azt a vádat, hogy a könyvelők és az adózási szakma képviselői az adócsalók segítői.

Az Adótanácsadók Egyesülete visszautasítja azt az általánosító vádat, mely szerint az adószakértők, könyvelők és könyvvizsgálók összessége vagy többsége az adócsalások aktív és tudatos részese, így az ő ellenőrzésük egy csapásra megoldaná az adócsalás problémáját.

Új felügyeletet állítanak fel

Pankucsi Zoltán, az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerint az adózási, számviteli szakemberek felügyeletét érintő szabályok kidolgozását az NGM végzi majd, együttműködve az érintett szakmai szervezetek képviselőivel.

Új felügyeleti szerv felállításán gondolkodik a Nemzetgazdasági MinisztériumForrás: Origo

Pankucsi Zoltán szerint a vállalkozások és a költségvetési bevételek védelme indokolja a felügyelet felállítását, ami az elmúlt időszak brókerbotrányaihoz hasonló visszaélések megakadályozásában is segíthet. 

Egy új bürokratikus szervezet jön?

Az adótanácsadók nem értenek egyet azzal a feltételezéssel, hogy ők az adócsalók cinkosai. És azt is kifogásolják, hogy az érintettek megkérdezése nélkül egy újabb bürokratikus szervezetet erőltessenek a szakmára. Hozzáteszik, hogy évek óta szorgalmazzák a munkájukat tisztességesen végző szakemberek érdekében a szektor szabályozását.

Megfontolásra javasolja az Adótanácsadók Egyesülete azt is, hogy meghatározott nagyságú adótömeg felett csak adótanácsadói, adószakértői, okleveles adószakértői együttműködéssel készíthessen a vállalkozás adóbevallást, biztosítva ezzel az adóbevételek jobb befizetését.

Forrás: Origo

Az NGM által javasolt hatóságtól nem lehet adóbevétel-növekedést várni, hiszen lényegéből következően csak azokat az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szolgáltatókat tudná vizsgálni, akik már jelenleg is a törvényeknek megfelelően működnek.

A szervezet sajnálattal vette tudomásul azt is, hogy sem a két héttel ezelőtti, sem a néhány napja megismételt, együttgondolkodásra tett írásos kezdeményezésükre nem reagált a minisztérium, annak ellenére, hogy nyilvánosan azt állították, hogy a szakmai szervezetek bevonásával készítik el a javaslatot.