Meglepő bejelentést tett Alwaleed bin Talal szaúdi herceg: teljes vagyonát, azaz mintegy 32 milliárd dollárt adományoz karitatív célokra, elsősorban az éhezés és a szegénység felszámolását megcélozva. Persze azért így sem marad nincstelen.  

A milliárdos szaúdi herceg már nem először áldoz hatalmas összeget ilyen célokra, korábban már 3,5 milliárd dollárt adományozott az általa létrehozott Alwaleed Philanthropies karitatív alapítványnak. Most pedig teljes vagyonát, azaz 32 milliárd dollárt utal át a fenti szervezetnek, amit azzal magyaráz, hogy így szeretne tenni egy jobb világért, „a tolerancia, az elfogadás, az egyenlőség és a lehetőségek jegyében”.

Szeretnék segíteni a szegénység és az éhezés felszámolásában, a legszegényebb országok egészségügyi és oktatási fejlesztésében – idézi a herceg közleményét a CNBC

Alwaleed bin Talal, a milliárdos szaúdi hercegForrás: Getty Images

Először hazaadja a pénzt

Alwaleed azt mondta, hogy

az emberbarátság az iszlám hitének része, és hogy a „vagyonát Istennek köszönheti, amiért a nagyszerű Szaúd-Arábiában élhet.

Bár a pénz nagy része nemzetközi ügyekre megy majd, Szaúd-Arábia és a Közel-Kelet elsőbbséget élvez. 

„Miután a vagyonom nagy részét ebben az áldott országban szereztem, szeretnék valamit visszaadni Szaúd-Arábiának, később azonban az emberbaráti erőfeszítéseinket más országokra is kiterjesztenénk, az egyes országok jótékonykodási szabályrendszeréhez igazodva” – tette hozzá. 

Alwaleed bin Talal szaúdi herceg magán Boeing 747-es repülőgépének belseje (részlet)Forrás: Bloomberg via Getty Images

Bill Gates is meghatódott

A herceg alapítványa egyébként korábban olyan, világszerte ismert jótékonykodókkal működött együtt, mint például a Bill és Melinda Gates Alapítvány. Bill Gates, a Microsoft társalapítója üdvözölte a felajánlást és Twitter oldalán "csodálatraméltó mérföldkőnek" nevezte azt.

„Alwaleed herceg nagylelkű felajánlása mindannyiunknak inspirációt ad, akik jótékonysággal foglalkoznak a világon” – közölte a világ leggazdagabb embere.

Marad még azért pénz a zsebében

A szaúdi herceg jól ismert üzletember és befektető, Kingdom Holding nevű vállalatának többek között olyan luxushotelekben van érdekeltsége, mint például a londoni Four Seasons Savoy Hotel, illetve olyan nagy médiavállalatokban van részesedése, mint a News Corp és a Time Warner. Emellett Apple, Citigroup és Twitter részvényekkel is rendelkezik.

Alwaleed állítása szerint

a 32 milliárd dolláros felajánlása egyébként nem érinti a holding vállalatban meglévő részesedését, hisz mint mondja: „Nem adok el semmilyen részvényt!” 

A CNBC szerint nem ez az első eset, hogy a szaúdi herceg bekerül a hírekbe: extravagáns életmódja sokszor téma a médiában, a legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor száz darab Bentley-t ajánlott fel a jemeni légicsapások vadászpilótáinak.