Keményen odaszóltak a görög kormányfőnek

2015.07.02. 07:16

Élesen bírálta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt az Európai Parlament elnöke.

Egy német lapnak adott interjújában Martin Schulz 

kiszámíthatatlannak és rendkívül fárasztónak nevezte Ciprasz tárgyalási taktikáját. 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke finoman szólva sem elégedett Ciprasz tárgyalási stílusávalFotó: Szabó Gábor - Origo

Nagyon nehéz újabb segélycsomagról beszélni akkor, amikor teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Athénban miként alakulnak a dolgok – hangoztatta Schulz. 

Felelősségteljes magatartást vár

Az EP elnöke szerint a labda most a görög térfélen van. Schulz szerint az athéni kormányfőnek kiszámítható és felelősségteljes magatartást kellene tanúsítania, nem pedig "óráról órára" új és meglepetést okozó üzeneteket küldözgetnie.

Ciprasz tárgyalási stílusát kiszámíthatatlannak és fárasztónak neveztékForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Andrea Bonetti

Ciprasz tárgyalási taktikáját a német politikus rendkívül bosszantónak nevezte. Úgy értékelte, hogy 

ez a taktika ártalmas a görög lakosságnak is. 

Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy miközben a hitelezők és Görögország már csaknem megállapodásra jutottak, Ciprasz hirtelen megszakította a tárgyalásokat, népszavazást írt ki, és Európa ellen hangolja a közvéleményt. Majd hirtelen újabb segélycsomagra tesz javaslatot, anélkül hogy felfedné, kormánya mire vállalkozna ennek érdekében – tette hozzá az EP-elnök. 

Ez a magatartás fárasztó és kiábrándító”  – vélekedett Schulz, de úgy értékelte, hogy még mindig elkerülhető a görög államcsőd és Görögország kiválása az euróövezetből. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK