Nem mondhatnak nemet a részmunkaidőre

A nagy szoptatási ügy
Vágólapra másolva!
Az anyák többsége egy-másfél évet marad távol a munkától gyermekvállalás esetén. A kismamákat a munkáltatók kötelesek részmunkaidőben foglalkoztatni, ha az anya vissza akar menni dolgozni.
Vágólapra másolva!

A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig - három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek ötéves koráig - köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Ezt a kérést a munkáltató nem utasíthatja el.

A munkavállaló kérelme bármely elemében eltér a fentiektől (pl. az eredeti 8 órás munkaidőt nem 4, hanem napi 6 órára szeretné csökkenteni), az már a munkáltató beleegyezését is megkívánja.
A három vagy több gyermeket nevelők szülők esetében a kötelező részmunkaidős foglalkoztatás lehetősége a gyermek 5 éves koráig áll fenn.

Aki szoptat, több órára felmenthető

Minden munkáltatónak fel kell mentetnie a szoptatós kismamát gyermeke hat hónapos koráig naponta kétszer egy órára, ikrek esetén kétszer 2 órára, a kilencedik hónap végéig naponta 1 ikreknél 2 órára a munkavégzés alól.

A szoptatós anyukákat több óra kedvezményt kaphatnak Forrás: Thinkstock

Szakemberek azt tanácsolják a kismamának, hogy

és időben egyeztethet vele későbbi terveiről.

A szülési szabadság ideje alatt tilos felmondani a kismamának, de amikor már nincs szülési szabadságon, erre már van módja a munkáltatójának.