Elbukta az új autógyárat Magyarország

land rover gyár
Land Rover Freelander II SUV vehicles are seen on the assembly line at the Jaguar - Land Rover manufacturing plant in Pimpri, at the western Indian state of Maharashtra, on May 27, 2011. India's top vehicle maker Mumbai based Tata Motors opened its first Indian factory on May 27 for Land Rovers, the formerly loss-making British brand aiming to make inroads in the booming South Asian market. AFP PHOTO/ Indranil MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Nem Magyarországon, de nem is Szlovákiában építi fel új autógyárát az indiai Tata tulajdonában lévő Jaguar Land Rover.
Vágólapra másolva!

Eldőlt, hogy nem Magyarországon épít új gyárat a Jaguar Land Rover, hanem a grazi Magna Steyr üzembe telepíti át néhány új modelljének a gyártását, miután Nagy-Britanniában elérték a termelési kapacitás határait - a hivatalos bejelentésről az Autopro számolt be.

Szombathely és Debrecen is szóba került

Idén márciusban attól volt hangos a magyar sajtó, hogy a Jaguar egy magyarországi üzem létesítésének a lehetőségéről is tárgyal. Az esetleges gyárépítés miatt Szombathely és Debrecen is lázban égett.

Szombathely és Debrecen is szóba került az új gyár székhelyeként Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Márciusban a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta az Origónak, hogy a „Nemzeti Befektetési Ügynökség több nagyberuházás Magyarországra hozataláról tárgyal”. „Minden, a nyilvánosság előtt és a háttérben zajló spekuláció nagymértékben rontja a tárgyalások sikeres kimenetelének esélyét.”

Magyarország mellett több más potenciális helyszínről is szóltak a hírek,

Graz lett a befutó

Az indiai Tata tulajdonában álló brit gyártó bejelentette, hogy

aláírta a szerződést több modelljének grazi gyártásáról a Magna Steyr vállalattal.

Ralf Speth, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója közölte, hogy a brit vállalat ezután is hű marad hagyományaihoz.

A 2014-ben Nagy-Britanniában készült 1,53 millió autó egy harmadát a JLR gyártotta. A tradicionális brit autógyár 2008-ban került át a Ford Motortól az indiai Tata Motors tulajdonába.

Mercedesek, Minik és BMW-k is készülnek a grazi gyárban Fotó: Polyak Attila - Origo


A Magna Steyr a kanadai Magna International, a Robert Bosch után a világ második legnagyobb autóipari alkatrész-beszállító vállalat osztrák leányvállalata.

A Magna Steyr grazi üzeme több autómárka különféle speciális modelljeinek a gyártásával foglalkozik.

Itt készül például a Mercedes G osztály a Daimler számára, a Mini Countryman és a Mini Paceman a BMW számára, valamint a Peugeot RCZ modellje.