Messze még a görög dráma vége

Grexit Görögország eurózóna kilépés
Újra jöhetne a drachma egy Grexit esetén
Vágólapra másolva!
A görög válságról szólt a hét: Athénnak az IMF szerint 50 milliárd euróra van szüksége a túlélésre, bár egyelőre még az se biztos, hogy Görögország az euróövezet tagja marad. A görögök vasárnap szavaznak a hitelezők ajánlatáról. Magyarországon a vasárnapi boltzár mellett téma volt több törvénymódosítás, a béremelések, a mosógépcsere-program, a sör ára, és persze az olimpia is. Ez történt a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Görögországban vasárnap szavaznak a nemzetközi hitelezők ajánlatáról. Az Origo helyszínen tartózkodó riportere szerint a Görög Kommunista Párt dupla nemes szavazással hekkelné meg a népszavazást, és igazi marxista kommunizmust építene.

A Sziriza aktivistái viszont bíznak Alekszisz Ciprasz miniszterelnökben, szerintük a kormány jobb alkupozícióban lesz, ha győznek a nemek. Vannak, akik nem támogatják a Szirizát, mégis nemmel szavaznának.

Vasárnap szavazhatnak, az eredményt nem lehet megjósolni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ha az igenek győznek, lemond a görög pénzügyminiszter, ezt maga az érintett, Janisz Varufakisz jelentette be. Igaz, ő mondott már olyat is, hogy

inkább levágja a karját, mintsem aláírná az EU elvárásait.

Brüsszel szerint a referendumon szereplő kérdés nem tényszerű, és jogilag sem korrekt.

Elemzők szerint nehéz megmondani, mikor lesz vége a görögök kálváriájának, ahogy azt is, hogy egyáltalán merre is tart a görög válság. Mindenesetre egyhamar nem jön vissza a görög drachma, ugyanis ha akarnák, akkor sem tudnának visszatérni a régi fizetőeszköz, mert már megszabadultak a pénznyomtató masináktól.

A drachma visszatérése sem lenne egyszerű Forrás: PHOTO ILLUSTRATION BY MILOS BICANSKI/GETTY IMAGES

A Nemzetközi Valutaalap szerint Görögországnak 2018 végéig további 50 milliárd eurós külső finanszírozásra és fennálló hiteleinek átütemezésére lesz szüksége pénzügyi helyzetének stabilizálásához.

Eltörlik a roamingdíjakat

Megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási, azaz a roamingdíjakat 2017. június 15-én. Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell majd járulniuk.

Jönnek a béremelések

Fizetésük csaknem egyharmadát kapják meg pluszban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók. Az emelés július 1-jétől érvényes, tehát

a katonák és a rendőrök először augusztusban kapnak emelt összeget.

Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik július 1-jétől.

Lázár János sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy évi öt százalékkal emelkedve összesen 50 százalékos béremelést kapnak a katonák és a rendvédelmi szervek tagjai.

Lázár szerint összesen 50 százalékos emelést kapnak a katonák és rendvédelmisek Forrás: MTI/Soós Lajos

Kihirdették a lex Garancsit

Újra szabad plakátolni és hirdetéseket elhelyezni az utak mentén a villany- és telefonpóznákon: hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az ezt engedélyező törvénymódosítás, a lex Garancsi.

A most kihirdetett jogszabály-módosítás onnan kapta a becenevét, hogy a három éve bevezetett tiltással ellehetetlenített médiacég időközben gazdát cserélt, és már részben a kormányfő bizalmasának mondott Garancsi István érdekeltsége.

Máris módosult a csok

A szocpol helyébe lépő családok otthonteremtési kedvezményét (csok)

a korábbinál többféle lakás vásárlására lehet majd igénybe venni,

igaz, milliókhoz csak a drágább otthont vásárlók juthatnak majd. Július 1-jén jelent meg, de máris módosították az otthonteremtési kedvezményt: az energiabesorolásnál történt változás.

Ismét ellenőrzik majd az MNB-t

Egy év szünet után ismét lesz, aki ellenőrizze a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdán összeállította a felügyelőbizottság névsorát, hétfőn pedig a parlament szavaz róluk.

Egy év után újra lesz felügyelőbizottsága a jegybanknak Fotó: Bielik István - Origo

A jegybank felügyelőbizottságának elnöki posztjára a Fidesz Papcsák Ferencet jelöli, aki maga mögé utasította a frakciójelöléskor a volt jegybankelnök és volt pénzügyminiszter Járai Zsigmondot.

Siker a tőzsdén

A BUX a világ harmadik legjobban teljesítő részvényindexe lett az első félévben, miután több mint 30 százalékot emelkedett. A vezető részvények közül az OTP erősödött a legtöbbet, csaknem 50 százalékot, míg a Mol 25, a Richter 20 százalékot nőtt az első félévben.

Százezreket érhet a hitelkiváltás

Minden második volt devizahiteles kedvezőbbre cserélné az immár forintosított hitelét, hiszen az erős verseny miatt

a bankok egymás alá licitálnak ajánlataikkal.

A Bankmonitor megvizsgálta az ajánlatokat, és arra jutott, hogy az átlagos adós a hátralévő futamidő alatt akár 600 ezer forintos összeget is megtakaríthat. A legtöbb lakáshitelesnek még egy hónapja van, hogy lépjen.

Olcsóbb is, meg drágább is

Új, négydecis sörösdobozokat vezet be a Heineken Hungária – ez a Heineken, a Soproni és a Gösser márkákat érinti. A kisebb kiszerelések olcsóbbak lesznek, bár a literenkénti egységáruk magasabb lesz. A cég szerint szó sincs burkolt áremelésről.

A literenkénti ár drágul Forrás: 123rf.com

Tavaly az üveges söröknél vezettek be a félliteresnél kisebb kiszereléseket, azt a vásárlók jól fogadták, a Heineken eladásai 20 százalékkal nőttek.

Gyorsan kimerült a csereprogram

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium forráskimerülés miatt határozatlan időre felfüggesztette szerdán a mosógépcsere-pályázatok benyújtását a nyugat-dunántúli régióban. A tárca szerint a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni.

Mégsem jön az új autógyár

Nem Magyarországon építi fel új autógyárát a Jaguar Land Rover: az indiai Tata tulajdonában lévő cég a grazi Magna Steyr üzembe telepíti át néhány új modelljének a gyártását, miután Nagy-Britanniában elérték a termelési kapacitás határait, számolt be a hivatalos bejelentésről az Autopro.

Ausztriát választották Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Márciusban még attól volt hangos a magyar sajtó, hogy a Jaguar egy magyarországi üzem létesítésének a lehetőségéről is tárgyal.

Dinnye és meggy

A Lidl már harmadik éve hagyományosan támogatja a magyar gazdákat. Az áruházlánc mostantól kizárólag Magyarországon termett görögdinnyét vásárol. Szakemberek szerint most ugyan kilónként 120-150 forint körül van a dinnye, de a szezon végére lényegesen olcsóbb lehet.

Semmi hasznuk nincs a meggytermelőknek

annak ellenére, hogy a meggytermelők elérték a feldolgozóknál, hogy a meggyért kilogrammonként megkapják a százforintos felvásárlási árat.

Nincs haszon Forrás: MTI/Rosta Tibor

Számfira Mihály, a Magyar Meggytermelők Szövetségének elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: a múlt héten a feldolgozók mindössze ötvenöt forintos áron kívánták felvásárolni a gyümölcsöt. Az idei nyomott meggyárak miatt sok termelő az ingyenes szétosztás mellett döntött.

Elegük van

Míg tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján – derült ki a Medián felméréséből.

Elindult az ellenkampány: Vasárnap zárva! Forrás: MKKP - Vastagbőr

Pártállástól függetlenül minden társadalmi csoport ellenzi a vasárnapi zárva tartást. Az intézet 1200 embert kérdezett meg, 72 százalékuk gondolta úgy, hogy az üzleteknek vasárnap is nyitva kellene lenniük.

Piaccá változnak

Mostantól vasárnap is nyitva tarthat a balatonfenyvesi CBA, ugyanis piacnak nyilvánították. A fenyvesi CBA ezer négyzetméter alapterületű, így boltként semmiképp nem tarthatott volna nyitva vasárnaponként.

A bolt tulajdonosa kezdeményezte, hogy az üzletet nyilvánítsák piaccá, a helyi jegyző pedig úgy látta, hogy az üzlet minden feltételt teljesített, ezért megadta az engedélyt, derült ki az RTL Híradójából. Hasonló módon járt el a Balatonakaliban működő CBA Príma is.

Az Alexandra kénytelen átalakítani

A jelentős bolthálózattal rendelkező Alexandra az átalakuló vásárlói igényekhez igazodva a következő hónapokban átszervezi bolthálózatát, és kivonul tíz plázából. A jövőben az online vásárlókra koncentrálnak, és ingyen viszik házhoz a könyveket.

Olimpia Quaestor-telken?

A Budapest 2024-es olimpiai pályázatához készült megvalósíthatósági tanulmány szerint az egyik legfontosabb cél, hogy az olimpia miatt épülő létesítmények a játékok után is gazdaságilag fenntarthatók legyenek.

A javasolt olimpiai főhelyszín Forrás: BFVT, PwC

A tervezett helyszínek között feltűnik a Quaestor egyik telke is (a térképen narancssárga terület), amelyre az olimpiai falut álmodták meg.

A kormánypártok országgyűlési határozatban rögzítenék, hogy a parlament támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezését – erről július 6-án dönt a parlament. Korábban az MSZP is határozottan kiállt a rendezés mellett, azonban a parlamenti vitára megváltozott a szocialisták álláspontja.