Csúcsokat döntöget a Tesla

2015.07.03. 16:44

Még soha nem adott el annyi S-modellt a Tesla, mint az idei év második negyedévében. A bejelentés meghaladta a menedzsment és a piac korábbi várakozásait is, így nem meglepő, hogy kilőttek a Tesla részvényei. 

Jó hírekkel örvendeztette meg a piacot a Tesla, hisz a második negyedévben 11 507 darab S-modellt szállított le a cég, mely egyben vállalati értékesítési rekordot is jelent - írja a Marketwatch.

Ezi 52 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. Korábban a menedzsment 10-11 ezer közötti szállítási számot jósolt a március-júniusi periódusra, így jó esély van arra, hogy a vállalat második negyedéves gyorsjelentése is tartogathat még meglepetéseket.

A Tesla Model SForrás: Getty Images/2012 /Bill Pugliano

Mit mond a piac az adatokról?

Ben Kallo, R.W. Baird senior elemzője szerint a meglepően jó második negyedéves adatok után a harmadik negyedévben 13-14 ezer darab, az év utolsó három hónapjában pedig még magasabb szállítási szám is jöhet,

így viszont már teljesíthető lesz a menedzsment által várt éves 55 ezer darabos cél.

A január és március közötti adat 10 033 darab volt. Az elemző szerint pedig a Tesla új X-modellje pedig még nincs is beárazva a részvény árfolyamában.

A Tesla S-Modell 2. negyedéves szállítási adatai 2013 ótaForrás: CNBC

Csütörtökön a Bank of America Merrill Lynch befektetési bank is megemelte a Tesla részvényekre vonatkozó célárat (65-ről 180 dollárra), bár ez még mindig 35 százalékkal a jelenlegi piaci ár alatt van. A befektetési bank eddig is fenntartással kezelte a Tesla működését, mert elemzői szerint a cég papírjai túl vannak árazva, ennek megfelelően alulsúlyozásra ajánlják a Tesla részvényeket. 

Ugyanakkor azt is mondják, hogy az elektromos autógyár hosszú távon sikeres lehet, mint piaci rést betöltő vállalat, de úgy látják, hogy a közeljövőben egyelőre még inkább a turbó meghajtású, hagyományos autógyárak könnyebb autói fognak jobban fogyni.

Mit mutat a grafikon?

A Tesla 10 havi csúcsra erősödött a bejelentett hírek hatására. Az autógyár részvényei idén eddig 24 százalékot erősödtek, harmincszor többet, mint az S&P 500 index, ráadásul az elmúlt három hónapban pedig 44 százalékkal szárnyalták a papírok a március végi mélypont óta. Így már 34 milliárdos piaci kapitalizációval rendelkezik a Tesla. 

A grafikon alapján könnyedén elérhető lehet a tavaly szeptemberi 291-292 dollár közötti csúcs, bár ott lehet egy kis megtorpanás. Ugyanakkor március vége óta szép, töretlen emelkedő trendet látni, melyben fontos támaszt jelent a 256-260 dollár közötti szint.

A Tesla részvények árfolyammozgása az elmúlt egy évbenForrás: Investing.com, Investor.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK