Az EKB tovább folytatja a görög bankok finanszírozását

2015.07.06. 23:06

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa hétfő este úgy döntött: folytatja a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatás folyósítását a június 26-i szinten. 

Egyelőre fizetőképesek maradnak

A döntés azért fontos, mert a görög bankválság a továbbiakban valószínűleg fizetőképességi válsággá fajul, amint az Európai Központi Bank (EKB) leállítja a a görög bankoknak nyújtott sürgősségi likviditási támogatást (ELA). Ez várhatóan legkésőbb július 20-án, az EKB-val szembeni következő görög kötvénytörlesztési kötelezettség napján bekövetkezik, ha Görögország nem tesz eleget e kötelezettségének.

Az Európai Központi Bank épülete FrankfurtbanForrás: Lex Van Lieshout ANP

Jön a csúcs

A Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett elemzése szerint egyébként a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatait elvető görögországi népszavazás után drámai mértékben megnőtt egy olyan eseményláncolat kockázata, amelynek végén Görögország zűrzavaros körülmények közepette távozni kényszerülhet az euróövezetből.

Kedd este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a görögországi helyzet megvitatására az Európai Unió azon tagállamainak állam-, illetve kormányfői, amelyek a közös pénzt, az eurót használják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK