Nyitva áll az ajtó a görögök előtt

MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois Párizs, 2015. július 6.
Francois Hollande francia elnök fogadja Angela Merkel német kancellárt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2015. július 6-án. A két vezető válságtanácskozást tart, mert az
Párizs, 2015. július 6. Francois Hollande francia elnök fogadja Angela Merkel német kancellárt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2015. július 6-án. A két vezető válságtanácskozást tart, mert az előző nap a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
Tiszteletben tartjuk a görögök szavazatát, és meghallottuk minden demokratikus görög párt üzenetét arról, hogy az eurózövezetben kívánnak maradni. Az ajtó nyitva áll a tárgyalások előtt - mondta Francois Hollande francia államfő Angela Merkel német kancellárral tartott rövid sajtótájékoztatóján Párizsban.
Vágólapra másolva!

A francia elnök hozzátette, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek "komoly, hiteles és konkrét javaslatokat" kell tennie. "Nincs sok időnk.

- hangsúlyozta Hollande. A két ország vezetője a vasárnapi görög népszavazás eredményéről egyeztetett, amelyen a nemzetközi hitelezők által javasolt megállapodást elutasítók tábora győzött.

Az ajtó nyitva áll

Angela Merkel is úgy fogalmazott, hogy "az ajtó nyitva áll a tárgyalásokhoz". Ugyanakkor megerősítette, hogy a "feltételek nem adottak az európai stabilitási mechanizmus konkrét programjáról az újabb tárgyalásokhoz". Jelezte, hogy ezért

"nagyon pontos javaslatokat és programot" várnak az európai partnerek a görög miniszterelnöktől.

Francois Hollande francia elnök fogadja Angela Merkel német kancellárt Párizsban Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Nagyvonalú ajánlatok

"Sürgős, hogy ezeket a javaslatokat megkapjuk azért, hogy a jelenlegi helyzetre megoldást találjunk" - fogalmazott a német kancellár. Arra is emlékeztetett, hogy "már nagyon sok szolidaritást mutattunk Görögország irányába, az utolsó ajánlat nagyon nagyvonalú volt".

Mindenkit bevonnak a döntésbe

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a görög nép döntésének tiszteletben tartása mellett, "meg kell hallgatni az eurózóna 18 tagjának álláspontját is", mert "az is a demokrácia" része. "19-ünknek ugyanaz a valutája. Azaz mindenkinek felelősen kell viselkednie és szolidaritást kell tanúsítania" - mondta a német kancellár.

Vörössel festett "Merkel bankja" felirat a görög nemzeti bank francia nyelvű kiírása helyett Forrás: MTI/AP/Thanásszisz Sztavrakisz

Közös álláspont

Az euróövezet tagállamainak állam és kormányfői kedden rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a görögországi helyzet megvitatása céljából, ahol Görögország várhatóan új javaslatokat terjeszt elő.

A francia-német egyeztetés legfőbb célja az volt, hogy a görög helyzettel szemben Franciaország és Németország közös álláspontot képviseljen.