A virtuális drachma azonnali bevezetése jó megoldás lenne

2015.07.06. 15:30

Elérkezett az a pillanat Görögország számára, amikor meg kell tennie a saját deviza bevezetésének merész lépését - javasolja Hans-Werner Sinn, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének az elnöke.

Virtuális drachma?

A drachmát azonnal be kell vezetni, mint virtuális devizát

- fogalmaz az ifo intézet MTI-hez eljuttatott közleményében a neves közgazdász professzor.

"Az országban minden üzleti szerződését, beleértve a külföldiekkel szemben fennálló adósságot is át kell konvertálni drachmára. Ezzel a kormány és a bankok azonnal fizetőképessé válnának" - javasolja Hans-Werner Sinn. 

Az euróvezeti országoknak ezzel párhuzamosan egyáltalán nem kell arra törekedniük, hogy begyűjtsék a görögök kezében forgó euró készpénzt, a görögök azt továbbra is használhatnák készpénzes fizetésekre, bár az árakat már drachmában kellene feltüntetni. 

Tényleg a drachma újbóli bevezetése lenne a megoldás?Forrás: http://galleryhip.com/

"Miután az EFSF-mentőalap fizetésképtelennek nyilvánította a görög kormányt, a bankokat is fizetésképtelennek kell tekinteni" - fejti ki az ifo elnöke közleményében. A jelenlegi helyzetben az Európai Központi Bank már nem engedheti meg, hogy a görög jegybank tovább finanszírozza a kereskedelmi bankokat. Ami természetesen a gazdaság leállásával jár együtt, hacsak nem születik megállapodás egy új pénzügyi mentőcsomagról, vagy Görögország vissza nem tér a drachma használatára. Mivel azonban joggal feltételezhetjük, hogy

egy mentőcsomagról minden további tárgyalás csak időpocsékolás lenne, Görögországnak nincs más választása, be kell vezetnie a saját devizát

- mondta Hans-Werner Sinn. 

Drachma után jobb lenne

Miután bevezetését követően a drachma rohamos leértékelődésen esne át, akár már egy vagy két éven belül is lendületes gazdasági növekedés köszönthetne be Görögországban,

mivel a lakosság kevesebb importcikket vásárolna és fellendülne a turizmus is. Ilyen feltételek mellett az országból elmenekült tőke is szívesebben térne vissza. 

"Az euróövezeti országoknak mindemellett bőkezű pénzügyi támogatással, elsősorban a legszegényebb rétegeknek nyújtott humanitárius segélyekkel kellene megkönnyíteni az átmenetet. Görögországnak fel kellene kínálni az euróövezetbe való visszatérés lehetőségét is egy későbbi időpontban, egy adott árfolyamon" - javasolja Hans-Werner Sinn.

Az ifo elnöke szerint

"a görögöknek maguknak is bőven van pénzük, egy ekkora ország esetében mintegy 120 milliárd euróval bátran lehet számolni. Ez a pénz azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg és egyébként is kimentették már az országból.

Egy szocialista kormánytól pedig igazán elvárható lenne, hogy maga teremtse elő a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez szükséges pénz egy részét" - fogalmazott a müncheni ifo gazdaságkutató intézet hétfőn publikált közleményében Hans-Werner Sinn, az intézet elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK