Indul a Quaestor-kötvényesek kárrendezése

2015.07.06. 20:11

 

Megkezdődik a Quaestor-kötvényesek kárrendezése július 13-án, amikor a Befektető-védelmi Alapot terhelő kártalanítási részt fizetik ki. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig (körülbelül 6 millió forintig).

Minden ügyfélnek levelet küldenek

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) közölte: közel 32 ezer ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot fizetnek ki. A Befektető-védelmi Alap (Beva) 110 milliárd forintos, 3 hónapos áthidaló hitelt vesz fel a jegybanktól a folyamatban lévő kártalanítási eljárások (Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt., Quaestor) során szükségessé vált kifizetésekre - ismertetik a közleményben.

A Quaestor-károsultak türelmesen várnak a pénzükreFotó: Polyák Attila - Origo

A QA személyre szóló levélben értesíti a befektetőket a benyújtott és elbírált igényük után járó kárrendezés összegéről, a kárrendezés számításának módjáról és a jelen szakaszban kifizetésre kerülő összegről - közölték.

Megvárják az alkotmánybírósági eljárást

A 100 ezer euróig (30 millió forintig) fennmaradó további követeléseket a QA időben eltolva tudja teljesíteni. Ennek a további közel 100 milliárd forintos kártérítési résznek a kifizetése ugyanis csak az Alkotmánybíróság döntése és az ahhoz igazodó, esetleg szükséges jogszabályi változások ismeretében folytatódhat.

150 milliárdnyi fiktív kötvény

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, és felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

Quaestor-károsultak tüntetnek a Báthory utcai Quaestor fiók előtt áprilisbanFotó: Polyák Attila - Origo

A Quaestor ügyében március 11-én nyomozás indult, később a Nemzeti Nyomozó Iroda három személyt őrizetbe vett üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK