Elgyengült a nap végére a forint

forint pénz pénzügyek pénztárca bankkártya bankjegy papírpénz érme apró aprópénz pénz pénzügyek pénztárca bankkártya papírpénz érme apró aprópénz
Vágólapra másolva!
Rossz napot fogtak ki ma az európai börzék, a vezető tőzsdeindexek 2 százalék körüli eséssel fejezték be a napot, ráadásul a forint is újra elgyengült. A mozgatórugók most is megszokottak, tudniillik tovább húzódik a görög megegyezés, az európai döntéshozók álláspontja pedig egyáltalán nem puhul.
Vágólapra másolva!

Nincs még görög javaslat

A várakozásokkal ellentétben a görögök nem vittek magukkal új, konkrét és részletekbe menő javaslatot az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozására

- áll több híradásban is. Így vélhetően megint nem lesz semmi érdemi előrelépés a kedd este 6-kor kezdődő eurózóna kormány- és államfőinek megbeszélésén, vagy pedig lehetséges keretekről beszélgethetnek majd a döntéshozók.

Közben Martin Schulz EP-elnök kedd délutáni Twitter-bejegyzésében közölte, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán beszédet mond az Európai Parlament. Talán itt ismerhet meg a publikum részletesebb elképzeléseket.

Addig is az EKB is nyomás alatt tartja a görög bankrendszert, rajta keresztül pedig az athéni döntéshozókat,

tudniillik elutasította a görögök ELA-keret megemelését szorgalmazó kérést, amely jelenleg is 89 milliárd eurót tesz ki. Már pedig ha nem emelnek rajta, akkor egyre nehezebb helyzetben lesznek a tőkekorlátozások mellett működő pénzintézetek, hisz fogytán a pénz. Ráadásul pénteken 2 milliárd eurónyi görög állampapír jár le, azt kellene valahogy kifizetni a hitelezők felé, viszont forrás nem nagyon van rá. Nyilván az lett volna a módszer, hogy a megemelt ELA-kereten keresztül a görög bankok jegyezték volna le a hellén állam által kibocsátott kötvényeket.

Hathavi mélypontra gyengült a forint

A fokozódó bizonytalanság a forint piacára is átragadt, hisz újra 317 fölé emelkedett a hazai fizetőeszköz jegyzése az euróval szemben, meghaladva még a hétfő hajnali szintet is. A mai csúcs eddig 317,58 volt, jelenleg 317,10-nél jár a kurzus.

Múlt heti elemzésünkben azt írtuk, hogy egy 'nem' görög népszavazási eredmény, illetve egy esetlegesen beálló görög csődhelyzet esetén is csak rövid távú negatív hatásokkal érdemes számolni, ilyen esetben akár az is elképzelhető, hogy 320-as euróárfolyamot láthatnánk a forinttal szemben, de utána vélhetőn újra megnyugvás és forinterősödés jöhetne. Jelenleg épp ez a folyamat zajlik, ami szerintünk továbbra is csak egy nagyobb korrekció az április közepi 296-os árfolyamtól nézve.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Ettől rosszabb teljesítményt mutat viszont az USDHUF, mivel ott még a dollár mai erősödése is közrejátszik, így délután már 290,57-es árfolyamot is lehetett látni, így már csak hajszálnyi választja el a forintot a március közepén látott 292,40-es szinttől, ami már akkor is 14 éves csúcsnak felelt meg. Ez a mozgás viszont teljes mértékben illeszkedik az Investor által múlt héten megírt forgatókönyvbe, amely szerint jelentős esély van a 300-as 'álomhatár' elérésére.

USDHUF napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com