Nem aggasztja a tárcát a félévi hiány

Budapest, 2014. december 15.
Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. december 15-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Elfogadták a költségvetést
Vágólapra másolva!
Június végére az egész évre várt deficit 92,3 százaléka teljesült, közölte az NGM. A tárca szerint a hiány teljesülése most sem időarányos, az idei hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás központi alrendszerének júniusi hiánya 312,2 milliárd forint volt, a féléves deficit pedig 823,3 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tavaly ilyenkor a deficitje 813,7 milliárd forint volt.

Így szavazott az Országgyűlés az idei költségvetésről Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az NGM a két év azonos időszaka közti különbséget az uniós források eltérő alakulásával és az 1,8 százalékos nyugdíjemeléssel magyarázza. Ráadásul a júniusi kamatkiadások közel 60 milliárd forinttal haladták meg az előző évit. A Portofólio szerint ugyanakkor a hiányszám magas, ennél nagyobb júniusi deficit csak 2004-ben volt.

Emeltek az idein

Júniusban a parlament 15 milliárd forinttal 892,4 milliárd forintra megemelte az idei államháztartási deficitet. Így az első félévi hiány

az egész évre várt deficit 92,3 százaléka.

Az NGM szerint a hiány teljesülése most sem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. A 2015-re kitűzött hiánycél továbbra is a GDP 2,4 százaléka.