Minél melegebb van, annál több sör fogy

ÉLELMISZER férfi korsó nő Oktoberfest sör sörfesztivál söröskorsó SZEMÉLY TÁRGY München, 2012. szeptember 22.
Korsójukat emelik a vendégek, miután megkezdődött az őszi müncheni sörfesztivál, a 179. Oktoberfest a bajorországi Münchenben 2012. szeptember 22
München, 2012. szeptember 22. Korsójukat emelik a vendégek, miután megkezdődött az őszi müncheni sörfesztivál, a 179. Oktoberfest a bajorországi Münchenben 2012. szeptember 22-én. Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörünnepe, amelyet először I. Lajos bajor király és sachsen-hildburghauseni Terézia hercegnő esküvője alkalmából rendeztek meg 1810-ben. (MTI/EPA/Karl Josef Hildenbrand)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi két nyáron szinte együtt mozgott a hőmérő higanyszála és a hazai sörfogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai szerint a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt több a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban.
Vágólapra másolva!

Az eltérés 25 millió fél literes sör is lehet egy negyedév alatt, és az idei hőség akár ennél jelentősebben is megdobhatja a sör iránti keresletet, közölte a szövetség. A sörgyártók szerint minél melegebb van, annál több sör fogy – legalábbis az adatok ezt mutatják.

A kánikula jótékony hatással van a sörfogyasztásra Forrás: MTI/Mohai Balázs

2014 nyarán a napi maximumhőmérséklet 2-6 fokkal volt alacsonyabb, mint az azt megelőző évben. Arányosan a negyedéves sörfogyasztás is hasonló mértékben, mintegy 7 százalékkal volt alacsonyabb, közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Adataiból az derül ki, hogy 2014-ben a június volt erős, amikor legalább egy hétig volt kánikulai meleg. A tavalyi második negyedévben 8 százalékkal fogyott több sör, mint az azt megelőző év hasonló időszakában.

Ha forróság van, rengeteg sör fogy

Negyedéves szinten az eltérés a sörgyártók szerint 125 ezer hektoliter is lehet, ami 25 millió fél literes sörnek felel meg.

A nyári hőségben különösen fontos a megfelelő hidratáció,

és ebben a sör is fontos szerepet tölthet be, olvasható a közleményben, ugyanakkor az alkoholtartalom miatt

a Magyar Sörgyártók Szövetsége is csak mértékletes fogyasztást javasol.

A kánikulában csak mértékkel! Forrás: MTI/EPA/Josef Hildenbrand

„Az idei nyár eddig inkább a 2013-as minta szerint alakul.

A sörgyárak ilyenkor csúcsra járatva termelnek. Bízunk benne, hogy mindenkihez eljut a hűsítő, minőségi hazai sör a kánikulában” – mondta Schillinger Attila, a szövetség igazgatója.

Kánikula van

Kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 33-38 fok között alakul, és késő estére is csupán 26-31 fok közé hűl a levegő. Az előrejelzések szerint szerdán érkezhet egy hidegfront, amely enyhíti a hőséget.