Új tervvel kell előállni Görögországnak

2015.07.07. 09:42

Új javaslatokat várnak Alekszisz Ciprasz görög kormányfőtől a mai csúcstalálkozóra az eurózóna vezetői, akik a jelek szerint hajlanak a kompromisszumra. A bankok kedden és szerdán is zárva maradnak Görögországban.

A BBC értesülése szerint Ciprasz várhatóan elfogadja majd a hitelezők több követelését, de engedményeket kér majd az adósságrendezésben, például azt, hogy írják le az ország adósságának 30 százalékát, miután a görögök a vasárnapi népszavazáson elutasították a hitelezők ajánlatát.

A pénzügyminiszter a kulcs

A tárgyalások kimenetele szempontjából kiemelkedően fontos az új görög pénzügyminiszter, Evklídisz Cakalotosz, aki elismerte, hogy nagyon izgul, és aggódik a válság miatt. Meggyőződése ugyanakkor, hogy Görögország az eddig javasoltaknál jobb ajánlatot érdemel.

Evklídisz Cakalotoszon a világ szemeForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Brüsszelben előbb az eurózóna pénzügyminiszterei ülnek össze, majd az állam- és kormányfők; a tanácskozáson részt vesz Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is.

Az EKB folyamatos nyomást gyakorol a görög bankokra, és nem hajlandó emelni a sürgősségi likviditási támogatás összegét.

Hajlanak a kompromisszumra

Az euróövezeti vezetők hajlanak a kompromisszumra. Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter a 100.7 rádiócsatornának adott interjúban azt mondta, megfontolják a görög adósság egy részének leírását, de csak abban az esetben, ha Görögország elkötelezi magát az ennek fejében megkövetelt gazdasági reformcsomag végrehajtása mellett.

De csak egy átfogó csomag részeként jöhet szóba a téma – tette hozzá. Arról szó sem lehet, hogy a 18-ak beleegyezzenek az adósság elengedésébe, Görögország pedig azt tesz, amit akar – fogalmazott.

A bankok kedden és szerdán is zárva tartanakFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Azt akarják, hogy Athén maradjon

„Egy megállapodás a görög adósság rendezéséről éppen úgy létfontosságú Görögország számára, mint az euróövezeti koherencia megőrzése szempontjából” – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL rádiócsatornának adott interjúban. 

Franciaország szerint az euróövezet nem vállalhatja fel Görögország távozásának kockázatát, mégpedig sem gazdaságilag, sem pedig politikailag. Valls úgy véli, hogy egy euróövezeti tag távozása a világgazdasági növekedést kockáztatná. 

Görögország válság ellenére nagy a forgalom Athén belvárosábanFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A görögöknél pattog a labda

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is azt hangsúlyozta kedden Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy el kell kerülni a „grexitet”, vagyis azt, hogy Görögország távozzon az euróövezetből.

Szerinte most „a görög kormány térfelén pattog a labda”, Athénnak kell előállnia új javaslatokkal az adósságválság megoldása érdekében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK