Piketty: Németország ne oktasson ki más országokat

Thomas Piketty közgazdász
Thomas Piketty közgazdász
Vágólapra másolva!
A német államnak "nem áll módjában" kioktatni más nemzeteket az adósságmorálról, mert például a német gazdasági csoda sem jöhetett volna létre, ha az országnak vissza kellett volna fizetnie minden felvett kölcsönt.
Vágólapra másolva!

Németország ne oktasson ki

A jelenlegi német kormány úgy próbál fizetési fegyelemre szoktatni más nemzeteket, hogy közben az állam két alkalommal maga sem fizette vissza hiteleit huszadik századi története során – erről a francia sztárközgazdász, Thomas Piketty beszélt a német Die Zeit című lapnak adott interjújában.

Nekiment a „német gazdasági csoda” tabujának is: azt mondta, hogy

az ország látványos fejlődése sosem következett volna be, ha az 1953-as londoni egyezmény következtében a külső államadósság hatvan százalékát nem engedik el a hitelezők,

a belső adóságállományt pedig nem alakítják át. „Hasonló lépéseket kellene tenni most Görögország esetében is” - mondta Piketty.

Thomas Piketty Forrás: REUTERS/Charles Platiau

Előre kell tekinteni

„A görögök óriási hibákat vétettek, efelől senkinek nincs kétsége. Az athéni kormány 2009-ig meghamisította a könyvelést” - fogalmazott a közgazdász. Szerinte viszont a görög fiatalok ugyanúgy nem viselhetik a teljes felelősséget elődeik hibáiért most, ahogy a németek új generációit sem lehetett hibáztatni szüleik vétkeiért az 50-es 60-as években.

- vonta le a tanulságot Piketty.

A nagy szavakon kívül gyakorlati megoldást is javasolt is a szakember. Szerinte egy nemzetközi konferencián kell rendezni az adósság kérdését Európában, ahogy az történt a második világháború után is.

„Át kell gondolni az összes adósságot, nemcsak a görögökét, hanem más európai országokét is. Ez elkerülhetetlen”

- mondta.

Dörgedelem azért marad a nyilatkozat végére is: Thomas Piketty szerint, „akik arra kényszerítik Görögországot, hogy hagyja el az eurozónát, azok a történelem szemétdombján végzik majd”.