Az új taxisrendelet szinte teljesen ellehetetleníti az alkalmi utaszállítást, de így sem biztos, hogy utoljára Uberezhetünk Magyarországon. Az új szolgáltatóhoz már a taxisok is átállnak, és a cég is nagy újításra készül, hogy a piacon maradjon.

Az Uberre elsőként a NAV szállt rá, és akkor az NGM szerint minden sofőr megbukott a vizsgálatokon, mert nem adtak számlát és adószámuk sem volt. Az Origo értesülése szerint ez változhat a jövőben, hiszen az Uber azt tervezi, hogy Magyarországon is elfogadott elektronikus számlát küld majd az utasoknak az utazás végén.

Egy új rendelet ellehetetleníti az alkalmi taxizástFotó: Szabó Gábor - Origo

Ezzel azonban nem lenne legális egyből a hazai Uber és Wundercar sofőrök tevékenysége. Eddig is kétes volt a működésük, egy tegnap megjelent rendelet pedig egyértelműen ellehetetleníti az alkalmi taxizást.

Betiltanák a hobbi taxizást

Kedden jelent meg a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló kormányrendelet. Ezért augusztus 6-tól már nem szállíthatnak utasokat a hobbi taxisok, kivéve, ha megfelelnek minden követelménynek, amit a taxisoktól is elvárnak.

Taxisok is demonstráltak az Uber ellen, de egy részük beállna a céghezForrás: Origo

Ezek a feltételek Budapesten elég szigorúak. Nehezen elképzelhető, hogy taxis engedélyt szerezzenek vagy sárgára fessék a kocsijukat azok, akik csak napi néhány órában, egy kis mellékesért akarnának utasokat szállítani.

A szabályozást nehéz kikerülni az Ubernek, hiszen sárga rendszám nélkül legfeljebb valamilyen egyéb szolgáltatás részeként, vagy a fő szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódóan lehetne személyszállítást végezni.

A taxisok is Uberezni akarnak

Az értesüléseink szerint azonban akkor sem kell teljesen leállnia az Ubernek, ha életbe lép a rendelet augusztus 6-án. A társasághoz ugyanis egyre több taxis jelentkezik. Úgy tudjuk, hogy az ezen a héten csak kedden belépő 14 új sofőr közül 3-4 taxis volt, így ők már megfelelnek az új rendeletnek is.

Az Uber is kampányol: szerintük új munkahelyeket tudnának létrehozniForrás: Uber

Taxis cége is van az Ubernek

Több országban is van professzionális taxi-szolgáltatása az Ubernek. Korábbi interjúnkban már pedzegette a cég magyarországi munkatársa, hogy esetleg hasonló szolgáltatással itthon is megjelennének, ha kedvezően alakulna a szabályozási környezet.

A vállalatnak elküldtük a kérdéseinket, ha megérkeznek, frissítjük a cikket.