Ettől nem lettünk okosabbak a jövőt illetően

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Alcoa alumíniumuipari óriás szerda esti gyorsjelentésével kezdetét vette a második negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon. A vállalat felemás számokat tett közzé, tudniillik bevételi soron a várakozásoknál magasabb, míg az egy részvényre jutó nettó eredmény szempontjából rosszabb adatok láttak napvilágot.  
Vágólapra másolva!

Az Alcoa szerény eredménynövekedése vegyes teljesítményt mutatott a konszenzussal szemben. Ahogy arra számítani lehetett, az alacsonyabb alumíniumár és a brazil olvasztó bezárásából adódó egyszeri tételek negatívan hatottak a cég eredményének alakulására. A második negyedév során így a nettó profit 138 millió dollárról 140 millió dollárra emelkedett, részvényenként 12 centre. Az egyszeri tételeket kiszűrve 19 centes részvényenkénti profitot realizált az Alcoa, azonban a piac 23 centet várt. Az árbevétel csupán 1 százalékkal 5,9 milliárd dollárra növekedett, míg az alacsony termékárak miatt a piac 5,8 milliárd dollárral számolt.

Az Alcoa a továbbiakban a félkész termékek és alapanyagok mellett nagyobb figyelmet fordít a magasabb hozzáadott értékkel készülő alumíniumtermékekre, melyeket az autóiparban és az űrrepülésben használnak - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A szerda esti zárás utáni kereskedésben fél százalékos mínuszban álltak az Alcoa-részvények a tengerentúli börzén, azok után, hogy a nap során 5 százalékot zuhant a jegyzés, és 10,50 dolláron zárult a szerdai kereskedés.

Miért fontos az Alcoa?

Bár az Alcoa már kikerült a Dow Jones index tagjai közül, mégis az alumíniumipari vállalat szokta megadni az alaphangot a jelentési szezonnak, mivel egyfajta mérföldkőnek tekintik őket, tudniillik iparáguk jó indikátorként szokott reagálni a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos változásokra.

Az Alcoa részvények teljesítménye az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com