Lázár János nem tudja, mi a helyzet Andy Vajna kaszinóival

2015.07.09. 16:26

Lázár János nem tudja, hogy az Andy Vajna és Szima Gábor érdekeltségeibe tartozó kaszinók miért nincsenek bekötve a NAV-hoz, erről meg fogja kérdezni a Nemzetgazdasági Minisztériumot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a csütörtöki Kormányinfón beszélt. Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Egy újságíró arról kérdezte Lázár Jánost, hogy miért kivételeznek Andy Vajna és Szima Gábor cégeivel, az ő kaszinóik miért nincsenek bekötve az adóhivatalhoz. Mit kell tenni egy magyar állampolgárnak, hogy olyan kiváltságokat és könnyítéseket kapjon, mint amilyeneket a filmipari kormánybiztos élvez a szerencsejáték-piacon?

Andy Vajna kaszinóiról faggatták LázárékatForrás: MTI/Beliczay László

Lázár János szerint Andy Vajna minden előírt adófizetési kötelezettségének eleget tett.

Nőtt a játékadó

Giró-Szász András kormányszóvivő szerint ezek a cégek nem fizetnek kevesebb adót. Csak azok a vállalkozások folytathatnak online szerencsejátékot, amelyek rendelkeznek koncessziós joggal. A kormányszóvivő elmondása szerint ezeknek a cégeknek a játékadója 15 százalékról 30 százalékra emelkedett – így nem kevesebb, hanem több adót fizetnek.

Az érintett cégek áfafizetését firtató kérdésre ugyanakkor sem Lázár János, sem Giró-Szász András nem válaszolt.

Vajna tavaly haladékot kapott

Akár félmilliárd forintot is spórolhatott Andy Vajna azzal, hogy a nemzetgazdasági és a fejlesztési miniszter is beleegyezett abba, hogy később nyissa meg két budapesti kaszinóját – addig sem kellett fizetnie a koncessziós díjat, a kabinet ezt szerződésmódosítással "elengedte" a filmipari kormánybiztosnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK