A török vezetéket építését is leállította a Gazprom

Déli Áramlat, Putyin, Gazprom
Russia's President Vladimir Putin (R) confers with gas giant Gazprom CEO, Alexei Miller (L) during a ceremony to launch the construction of South Stream gas pipeline outside the Black Sea resort town of Anapa, on December 7, 2012. Putin launched yesterday construction of the long-awaited South Stream pipeline that the Kremlin hopes will pump Russia’s gas to Europe while avoiding its unpredictable neighbour Ukraine. AFP PHOTO / POOL /SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
Új partnert keres a Gazprom, mert az az olasz Saipem kiszáll a Török Áramlat első szakaszának építéséből. Korábban azt tervezték, hogy a vezetéken jövőre már gázt szállítanak.
Vágólapra másolva!

Felbontotta a szerződést a Gazprom orosz állami energiacég az olasz Saipemmel. A két cég korábban arról egyezett meg, hogy Törökországon keresztül építik meg az Ukrajnát kikerülő, Európába tartó gázvezetéket, azonban az oroszok váratlanul közölték: nézeteltérések miatt elállnak a tervtől. Az oroszok most új partner után néznének.

Vlagyimir Putyin Alexei Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Oroszország a 2005-2006-os orosz-ukrán gázvita óta tervezi egy olyan gázvezeték építését, ami megkerüli a megbízhatatlan partnernek tekintett Ukrajnát.

Rossz hír a görögöknek

Eredetileg Déli Áramlat néven, a Fekete-tenger alatt építették volna a vezetéket, amely Bulgáriában csatlakozott volna rá az európai gázhálózatokra. Az építkezések már elindultak, azonban - részben a Krím-félsziget megszállása és belpolitikai változások miatt - Bulgária elállt a tervtől.

A Gazprom ekkor jelentette be B-tervét, az úgynevezett Török Áramlatot: a terv szerint a gázvezeték Anatólián át haladna, és a görög-török határon lépne be az Unióba. A gázvezeték késése az államcsőddel küszködő görögök számára különösen rossz hír, ugyanis ha megvalósul, Görögország Európa egyik fő gázelosztó- és árusító országává válhatna.

Nem adják fel

A Gazprom azt írta közleményében, hogy a gázvezetéket építő projektcég felbontotta az első, a Fekete-tenger alatti szakaszának építéséről szóló szerződést. "A döntés azért született, mert nem tudtunk egyezségre jutni a Török Áramlat projekttel kapcsolatos pénz- és munkaügyekről" - közölte a vállalat. A projektcég stratégiai partnere, az olasz Saipem szerint hasonlóan szűkszavú e-mailben tudatta, hogy eláll az együttműködésről.

Az orosz cég közleménye szerint a projekt más szakaszain folytatódnak a munkálatok, a keleti szakasz építéséhez pedig újabb partnereket keresnek.

Gázvezeték-építés a tenger alatt: nem tudtak megegyezni, leálltak az építkezések Forrás: U.S. Navy/Mccs Andrew Mckaskle

A törökökkel is vannak viták

A vezeték első szakasza egyébként csak arra szolgált volna, hogy a török háztartásokat lássa el gázzal, az eredeti tervek szerint jövő nyáron lépett volna működésben. A Moscow Times szerint az áramlat további szakaszaival is gondok lehetnek, mivel a Gazprom egyelőre nem tudott megegyezni a törökökkel abban, milyen áron adják a földgázt.

A BOTAS török energiacég nemrég azzal fenyegetőzött, nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet, ha nem sikerül megegyezni az árakról.