Csütörtökön Lázár János még arról beszélt, hogy az olimpiai pályázatához készült megvalósíthatósági tanulmány még nincs kész, az csak 80 százalékos készültségben van. Az Origo megtalálta a maradék 20 százalékot. A MOB hiába hívta konzultációra a pártokat, a lehetőséggel csak két frakció élt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, hogy a pályázathoz készült hatástanulmány „80 százalékos készültségben van”,  és novemberig végéig kell elkészülnie.

A miniszter szerint a tanulmányt készítő cég a munka nagy részét már elvégezte.

Lázár szerint nincs készFotó: Bielik István - Origo

A Miniszterelnökség szintén hasonló választ adott az Indexnek. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár azt írta, hogy „a szerződés alapján a tanulmány aktualizálása folyamatban van, a teljesítés még nem zárult le”.

Elkészült

A PwC ugyanakkor olyannyira elvégezte „a munka nagy részét”, hogy Lázár János szavaival ellentétben a hatástanulmány mind az 1372 oldala elkészült, már jóval a csütörtöki Kormányinfó előtt.

Az Origo a Magyar Olimpiai Bizottság székházában meg is tekinthette: a három kötetből álló tanulmány lapjai nem voltak melegek a friss nyomtatástól, de valószínűtlen is lenne, hogy „a maradék 20 százalékot” egy nap alatt készítették volna el.

A megvalósíthatósági tanulmány utolsó oldalaForrás: Károly Gábor - Origo

Lázár nyilvánosságra hozná

„Én nem látom, hogy mit kellene ezen takargatni” – mondta Lázár János. Ezzel szemben Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a tanulmánynak igenis vannak olyan részei, amelyek nem baj, ha nem lesznek nyilvánosak. Az ellenzéki politikus szerint a MOB titoktartást kért, ami szerinte annyiban méltányolható, hogy a dokumentum tartalmazza a pályázó gyengeségeit, valamint a kockázatokat is. Schiffer András erről a Népszabadságnak beszélt.

Három kötet, 1372 oldalForrás: Károly Gábor - Origo

Ezeknek a nyilvánosságra hozatala óriási segítség lenne a többi pályázónak, azaz Budapest versenytársainak – körülbelül olyan lenne, mintha nyílt lapokkal játszanánk anélkül, hogy mi látnánk a riválisok lapjait.

Csak két párt volt lelkes

Az Origo értesülései szerint a parlamenti pártok frakciói június 19-én a MOB székházában megkapták a 100 oldalas vezetői összefoglalót. A találkozón – a PwC szakértői mellett – Rogán Antal (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Szilágyi György, Farkas Gergely (Jobbik), Schiffer András, Tenk András (LMP), Tóbiás József és Török Ottó (MSZP) vett részt.

A parlamenti frakciók ez után több időpontot is kaptak további szakértői egyeztetésekre, a felmerülő szakmai kérdések megvitatására, azonban ezzel a lehetőséggel csak a Jobbik és az MSZP élt – ők egy ilyen „fogadóórára” 2-2 főt delegáltak.

Nőttek Budapest esélyei
A megvalósíthatósági tanulmány készítésében is részt vevő Bienerth Gusztáv szerint Budapest esélyei jelentősen nőttek az utóbbi években.

Június 23-án a frakcióval nem rendelkező pártok is részt vettek egy ugyanilyen egyeztetésen, ahol szintén megkapták a 100 oldalas vezetői összefoglalót. Ezen Szigetvári Viktor, Pataki Márton (Együtt), Szabadai Viktor, Boruzs András (Liberálisok) és Kerék-Bárczy Szabolcs (Demokratikus Koalíció) vettek részt.

Úgy tudjuk, hogy a több mint 1300 oldalas tanulmányt még a parlamenti vitanap előtt minden frakcióvezető megkapta, titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül.

Pénteken az Origo munkatársának sem kellett titoktartási nyilatkozatot aláírnia.

Egyetértés nélkül

Ezzel szemben Lukács Zoltán szocialista képviselő a parlamenti vitában azt mondta, hogy szerinte az nem jó, hogy a hatástanulmányt titkosították. Szilágyi György jobbikos képviselő viszont azt mondta, hogy ő kérte, és meg is kapta a hatástanulmányt.

Az már más kérdés, hogy a képviselőket mennyire érdekelte a teljes tanulmány, elolvasták-e azt, és valóban az alapján szavaztak az ötkarikás játékok budapesti megrendezésének megpályázásáról.

Havi két sör
Az olimpiarendezés költsége összesen nettó 774 milliárd forintra becsülhető. A PwC tanulmánya szerint ez 11 év alatt egy emberre lebontva alig több mint évi 7 ezer forintot jelent átlagosan, vagyis 595 forintot havonta.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a kormánypártok határozatát, így a parlament támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezésének megpályázását. A MOB közgyűlése júniusban szavazta meg, hogy Budapest pályázik, majd a Fővárosi Közgyűlés is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést.

A parlamenti vitában a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatta a kormánypárti javaslatot, míg az MSZP – korábbi nyilatkozataik ellenére – és az LMP nem. Az Országgyűlés végül 151 igen és 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

A tanulmány kész, a megbízás még tart
A megvalósíthatósági tanulmány elkészült, az ehhez kapcsolódó vezetői összefoglalóval együtt a döntéshozóknak átadták, ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyesen fogalmazott, mivel a PWC a megbízást ez idáig valóban csak 80 százalékig teljesítette, közölte a cég a cikk megjelenését követően. A PwC megbízása alapján októberre készítik el a tanulmányhoz kapcsolódó pályázati kérdőív első tervezetét.