Ebből nagy fellélegzés jöhet!

megkönnyebbülés siker öröm hangulat fellélegzés befektetés tőzsde nyereség
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban számos hír borzolta a tőzsdei kereskedők idegeit: a szokásos elhúzódó görög dráma, a megugró európai kötvényhozamok és a csúnyán leeresztő kínai lufi. Ezek mind nyomot hagytak a vezető tőzsdeindexek árfolyamain. De mi jöhet ezután?
Vágólapra másolva!

Még mindig áll az emelkedő trend

Az elmúlt időszakban minden a görögökről szólt, azok lehetséges csődjéről és az egyre inkább szárnyra kelő Grexitről. Emellett az április közepén beindult látványos európai kötvényhozamemelkedés is negatívan érintette a német DAX-index árfolyamát, holott az állampapírok hozamának megemelkedése azt is jelenti, hogy a piac elkezdte árazni az európai gazdaság beindulását, illetve az infláció megjelenését.

Mégis, a 12 400 pontos csúcstól nézve közel 13 százalékot esett a DAX. Ugyanakkor a lefelé mozgás sokkal inkább hasonlít egy korrekcióra az egymást átfedő hullámok és a korrektív csökkenő csatorna miatt. Ráadásul a hetes bontású grafikon alapján úgy tűnik, hogy egy nagyobb emelkedő szakasz utolsó hulláma még előttünk állhat, amely akár 12 400 pont fölé is viheti az árfolyamot az előttünk álló hetekben. Ha ez megtörténne, csak azután lehetne egy markánsabb korrekciót várni, persze nagyon fontos az időzítés.

A DAX-index heti bontású árfolyamgrafikonja Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu
A DAX-index napi bontású árfolyamgrafikonja Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

A péntek reggeli hírekre, tudniillik a Ciprasz kormány benyújtotta az új reformjavaslatot a nemzetközi hitelezőknek, lendületet vettek a folyamatok, folytatva a csütörtöki emelkedést.

Persze nem tudni, mit hoz a hétvége és a jövő hét eleje, de a chart alapján viszonylag nagy esélye van az emelkedő trend folytatásának. Ezt a szcenáriót akkor kellene átgondolni, ha elesne a 10 650 körül található mélypont, az egészet pedig a 10 100 pontos szint elesése tenné okafogyottá.

Amerika jobban ellenállt

A tengerentúli indexeket kevésbé érintették az európai fejlemények, az S&P 500 index csak 5 százalékot esett vissza a legutolsó, május közepi csúcsához képest. Itt is látványosan él még az évek óta tartó emelkedő trend, viszont a legutolsó, tavaly őszi esés óta az emelkedés inkább tűnik erőtlennek, sok egymást átfedő hullámmal tarkított árfolyammozgás jellemzi a kereskedést. Ez egyfajta emelkedő éket formáz, melyben szintén érvényes az 5 hullámból álló emelkedő struktúra, viszont mind az emelkedések, mind az esések 3 hullámban mennek végig.

Így a mostani mozgások alapján úgy tűnik, hogy a tavaly októberi mélypont óta tapasztalható árfolyammozgás egy nagyobb emelkedő szakasz befejező fázisa, melyben simán elképzelhető még az, hogy új csúcsot lássunk 2130-2140 fölött. És majd csak azután jöhetne egy jelentősebb, akár 10-15 százalékos korrekció.

Az S&P500-index heti bontású árfolyamgrafikonja Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu
Az S&P500-index napi bontású árfolyamgrafikonja Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

Persze mindegyik esetben nagyon fontos a megfelelő kockázatkezelés és a saját kereskedési stratégiánk betartása, így a mostani elemzés nem kereskedési ötletet fogalmaz meg, hanem sokkal inkább kockázati és stratégiai térképet ad a tőzsdei kereskedők kezébe.

Fontos kiemelni, hogy a görög válság rendezése akár új irányokat is vehet a vasárnapi EU-csúcs után, így még inkább oda kell figyelni a kockázatokra.

A teljes elemzésről szóló Gazdaság Tv-n elhangzott videó itt tekinthető meg: