Erre költi millióit Novak Djokovic

Novak Djokovic
Novak Djokovic
Vágólapra másolva!
Novak Djokovic foglalja el a férfi teniszvilág trónját, 2011 óta folyamatosan vezeti a világranglistát, csak egyszer csúszott vissza a második helyre. Győzelmeiből és szponzorációjából felhalmozott pénzét azonban nem szórja úgy, mint a hasonlóan tehetős sportolók. Djokovic élvezi az életet, sok hobbija van a pályán kívül is. A Business Insider cikke alapján bemutatjuk, hogyan csinál pénzt és mire költi el.
Vágólapra másolva!

Tavaly 48 millió dollárt, azaz kb. 13 milliárd forintot keresett Novak Djokovic, ezzel ő lett a világ második legjobban kereső teniszezője a legendás Rogerer Federer mögött (67 millió dollár) és a 13. legjobban kereső sportolója (ezt a listát a boxoló Floyd Mayweather vezeti 300 millió dolláros, azaz 82 milliárd forintos keresettel)- derül ki a Business Insider összeállításából.

A teniszpályán eltöltött eddigi karrierje során 79 millió dollárt (több mint 21 milliárd forint) nyert, ebből 6,9 milliót 2015-ben ütögetett össze, de az igazi nagy pénzt a szponzorációkból zsebeli be:

tavaly 31 millió dollárt halmozott fel a pályán kívül.

Csak, hogy a legnagyobbakat említsük, szponzorálja az Adidas, az Uniqlo, a Peugeot, a luxus karórákat gyártó Seiko és a Jacob’s Creek ausztrál borászat is.

A világelső Novak Djokovic Forrás: REUTERS/Stephane Mahe

Monte Carlo, jacht és szamársajt

Djokovic 2013-ban 'Serving to win', vagyis 'Győzelem tálalva' címmel írt egy életmódkönyvet arról a 14 napos, gluténmentes diétáról, amely állítása szerint megváltoztatta a karrierjét. Az ebből keresett pénzét a világ egyik legdrágább ingatlanpiacán költötte el, ugyanis Monte Carlóban vásárolt egy két hálószobás lakást. 2009-ben egy Manhattan 60 márkájú luxusjachtot is vásárolt 2,5 milló dollárért (kb. 670 millió forint), de úgy tudni, hogy azóta eladta azt.

Novak Djokovic, világelső teniszező Forrás: ESPN

Djokovic a vendéglátóiparba is beszállt, Novak Cafe & Restaurant néven étteremláncot működtet szülőhazájában, Szerbiában. A világranglista vezetője imádja a sajtokat és a tejtermékeket, amelyek persze szigorú gluténmentes diétájának is részei. Két éve azzal került a címlapokra, hogy egy szerb termelőtől felvásárolta a világ szamársajt készletét.

A Pule (csacsi) nevű sajt kilója mintegy 230 ezer forintba (825 euró) kerül, ennek előállításához 25 liter szamártej szükséges, ám egy szamár csupán napi másfél deci tejet ad. A szamársajt alacsony zsírtartalmú, de a többi sajtnál hatvanszor több C-vitamint tartalmaz. Később kiderült, hogy a termelő és a teniszező csak tárgyalt arról, hogy a Novak éttermekben felhasználják majd a sajtokat, de nem vásárolták fel a teljes készletet.

Előfordul, hogy helikopterrel érkezik

Djokovic alapvetően Peugeot-val jár, de az Audi, a BMW és a Mercedes autóit is élvezheti. Szereti a sportautókat, de tavaly azt nyilatkozta, hogy ha gyereke lesz, akkor már nem fog ilyen kocsikkal járni.

Novak Djokovic, világelső teniszező helikopterrel érkezik a Boodles bemutatóra. Forrás: Getty Images

A teniszező szeret stílusosan megérkezni a Boodlesre, az angol nyílt teniszbajnokság bemelegítéseként megrendezett teniszrendezvényre például helikopterrel érkezett.

A nagy teniszgálákra egyébként is szeret elegáns zakókban, öltönyökben érkezni.

Családi vállalkozás és nyomáskamra

A szupersztár családjával közösen működteti a Family Sport nevű vállalkozást, amely rendezvények szervezésével foglalkozik. A cég 2009-ben a holland és a szerb nyílt teniszbajnokságokat rendezésében is részt vett.

Djokovic egy 75 ezer dolláros nyomáskamrát használ az izomtónus és az őssejttermelés növelésére és a tejsav csökkentésére. A világklasszis nagyon komolyan veszi a diétáját, és az utóbbi időben saját ételmárkát is piacra dobott Djokolife néven.

A Djokolife névre hallgató ételmárka Forrás: Instagram - Djokovic

A jótékonyság sem marad el

A sztár az édes élet mellett jótékonykodik is: feleségével, Jelenával együtt vezetik a Novak Djokovic Alapítványt, amely

a gyerekek korai oktatásával foglalkozik, és eddig összesen 3,4 millió dollárt adományozott erre a célra.

Tavaly, az olasz nyílt teniszbajnokságon nyert 750 ezer dollárját a szerbiai áradások károsultjainak megsegítésére ajánlotta fel.

Novak Djokovic és felesége, Jelena a Novak Djokovic Foundation nevű alapítványon keresztül járul hozzá a jótékonysághoz Forrás: Ben Curtis/AP

Murray startup cégekbe fektet be

De nem Djokovic az egyetlen teniszező, aki visszaforgatja a pályán megkeresett milliókat. Andy Murray, a világranglista 28 éves harmadik helyezettje (tavaly közel 5 millárd forintot keresett) brit technológiai startupok támogatásába száll be, miután alig egy hónapja leszerződött a londoni székhelyű, közösségi finanszírozású (crowdfounding) Seedrs nevű céggel. "Mindig is érdekelt a befektetés, és az, hogy a brit startupokat támogathatok, külön öröm nekem" - nyilatkozta a teniszező.

A tervek szerint közel 40 cégbe fektet majd pénzt a következő öt évben.

Nyilván az ilyen jellegű befektetések a legkockázatosabbak közé tartoznak, és vélhetően csak kevés ötlet hoz majd igazi sikert, de ami bejön, az bőven kompenzála majd azokért, amelyekből aztán nem lesz semmi. Ennek megfelelően Murray tartja magát ahhoz az aranyszabályhoz, hogy a teljes befektethető pénzének maximum 10 százalékát teszi ilyen startup cégekbe.

Andy Murray próbálja okosan befektetni a pénzét Forrás: AFP PHOTO / LEON NEAL

Murray egyébként viszonylag spórolós, de több vállalatban is van érdekeltsége, köztük például a Cromlix nevű skót luxusszállodában is. A Seedrsnél a tanácsadó testületben is lesz helye, egészség, sport és hordható sporteszközök témakörökben fog szakértői tanácsokat adni.

Andy Murray szállodája, a Cromlix House a skóciai Dunblaneben Forrás: Pinterest, www.homesandinteriorsscotland.com

Nekünk pedig mi marad?

Élvezzük a wimbledoni álomdöntőt vasárnap délután, hisz Novak Djokovic és Roger Federer küzd meg egymással a fináléban,

a győztes pedig közel 1,9 millió fontot (kb. 800 millió forint) tehet majd zsebre. A svácji eddig hét alkalommal tudta megnyerni a wimbledoni tornát, utoljára 2012-ben emelhette magasba a trófeát. A szerb eddig kétszer tudott győzedelmeskedni a tenisz szentélyében, legutóbb éppen tavaly. A britek nagy bánatára Andy Murray alulmaradt Roger Federerrel szemben a pénteki wimbledoni elődöntőben, amivel így is 470 ezer fontot (kb. 200 millió forint) utaltak át a skót számlájára.