A júniusi 161 milliárd forintos - rekordnak számító - nettó értékesítéssel együtt 516 milliárd forinttal növekedett 2015 első félévében a lakossági állampapírok állománya az ÁKK tájékoztatása szerint. 

A kedvező eredmények hatására az eredetileg tervezett 302 milliárd forintos éves értékesítési tervét előbb 600, majd 700 milliárd forintra emelte az adósságkezelő. A lakosság élénk állampapír vásárlási kedve eredményeként várhatóan 2015-ben is megvalósul az a kiemelt a stratégiai cél, amely szerint

a lakosság állampapír vásárlásai finanszírozzák döntően a költségvetés hiányát.

- írja közleményében az Államadósság Kezelő Központ.

Lássuk a számokat!

Júniusban 160,9 milliárd forinttal növekedett az elsősorban a lakosság számára értékesített állampapírok állománya. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) összes mennyisége 124,3 milliárd forinttal növekedett, köszönhetően az öt értékesítési és a négy lejárati napnak. A Féléves Kincstárjegyek (FKJ) állománya 1,2 milliárd forinttal, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége közel 4,2 milliárd forinttal nőtt.

A kötvények esetében kisbefektetők körében ebben a hónapban is a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt legkedveltebb, amelyből 21,4 milliárd forint összértékben vásároltak döntően az ötéves futamidejű, 3,5% kamatprémiumot garantáló sorozatból. A futamidőtől függően jelenleg 1,2%-2,5% kamatprémiumot tartalmazó, 3,5%-4-5% induló kamatot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 9,2 milliárd forinttal növekedett.

A Babakötvények állománya 570 millió forinttal emelkedett az év hatodik hónapjában.

Az idei évben a félév végére 515,7 milliárd forinttal emelkedett a teljes lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 281,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 6,7 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 20,8 milliárd forint jut. A PMÁK állomány ez évi növekedése 130,6 milliárd, a BMÁK esetén 72 milliárd, a Babakötvénynél 4 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban. Az idén bekövetkezett állománygyarapodás 40 százalákát a 3-6 éves futamidejű államkötvények adják, amely megegyezik a kötvények teljes lakossági állampapír állományban betöltött súlyával.

2015. hatodik hónapjának végére a kifejezetten lakosság számára értékesített forint állampapírok állománya 2926,7 milliárd forintra növekedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1370,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 35,1 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 376 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 686,5 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 444 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 14,4 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,74 milliárd euró volt az első félév végén.