Több megyényi ember fog eltűnni Magyarországról

nyugdíjas sportolók
nyugdíjas sportolók
Vágólapra másolva!
2060-ra kétmillióval kevesebb lesz Magyarország népessége, és a lakosság harmada 65 év feletti lesz. A bevándorlók száma csökkent az utóbbi években, a menedékkérőké nőtt. Egyre több magyar vándorol külföldre.
Vágólapra másolva!

2060-ra a magyar népesség száma csaknem kétmillióval csökken, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot – derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet által kiadott Demográfiai portré 2015 című kötetből.

Kevesen születnek, sokan halnak meg

A kötet szerint a nyolcvanas évek eleje óta Magyarország népessége egyre kisebb, a 2011-es népszámlálás és 2014 között 100 ezer fő a veszteség. A létszámcsökkenés a születések alacsony és a halálozások magas számának együttes következménye. A korösszetétel alakulását az idősek arányának folyamatos emelkedése mellett a gyermekek arányának csökkenése jellemzi, jelenleg a népesség majdnem egyötöde betöltötte a 65. életévét, és minden hetedik ember 15 év alatti.

A népesség elöregedése egyre erőteljesebb, 2006 óta már magasabb a legalább 65 évesek száma, mint a 15 év alatti gyermekeké.

Kevesebb a bevándorló

A kutatás alapján

a külföldi állampolgárságú bevándorlók száma az utóbbi években enyhén csökkent Magyarországon,

azonban 2011-től jelentősen megnőtt a külföldön született bevándorló magyar állampolgárok száma. E csoport zömét a szomszédos országokban egyszerűsített honosítás keretében magyar állampolgárságot szerzők jelentik.

A menedékkérők száma 2013-tól Magyarországon – akárcsak az EU egészében – jelentősen megnőtt, de a menekültként elismertek vagy más nemzetközi védelmi státust kapottak száma nem érte el az évi 500 főt. A menedékkérők többsége csak tranzitországnak tekinti Magyarországot, és inkább Nyugat-Európa felé tart.

Gyorsul az elvándorlás

Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás 2007 körül kezdett növekedni, majd 2011-től felgyorsult. A hagyományos célországok – Németország és Ausztria – mellett Nagy-Britannia is egyre jelentősebbé vált. 2013-ban ugyanakkor az elvándorlás növekedésének üteme mérséklődött.

Az európai országokban tartózkodó magyar állampolgárok száma évről évre nő, 2014 elején 330 ezer körüli volt, ami három és félszerese a 2001-es adatnak.

E csoport 38 százaléka Németországban, 23 százaléka Nagy-Britanniában, 14 százaléka pedig Ausztriában élt. A külföldön élő magyarok között magasabb a férfiak, valamint a fiatalok és a diplomások aránya. Az elvándorlás növekvő trendje és magas aránya a fiatal korcsoportokban Magyarországot is egyre inkább kivándorló országgá teszi.

A lakosság harmada 65 fölött lesz 2060-ra Fotó: Kádár Adrián

Zsugorodnak a külhoni magyar közösségek

A külhoni magyar közösségekkel kapcsolatban a kötetben megállapították: jelentősebb méretű, a 100 ezres lélekszámot meghaladó őshonos magyar közösségek élnek Romániában (Erdélyben), Szlovákiában (Felvidéken), Szerbiában (Vajdaságban) és Ukrajnában (Kárpátalján). E négy országban összesen 2,4 millió magyar nemzetiségű él, több mint a felük Romániában. Szlovákiában és Kárpátalján a magyar közösségek jellemzően Magyarország határa mentén, egy szűk sávban élnek, ahol a lakosság abszolút többségét alkotják. A két ország jelenlegi közigazgatási beosztása azonban elfedi ezen etnikai tömbök létét. Ugyanakkor Romániában és Szerbiában a magyar közösségek nagy területeken élnek.

A szomszédos államokban élő magyarok létszáma és aránya az elmúlt két évtizedben csökkent,

e folyamat okai azonban eltérőek az egyes országokban. Romániában a migrációs veszteségnek, Szerbiában a természetes fogyásnak, Szlovákiában pedig az asszimilációnak van kiemelkedő szerepe.