A Moody's oszt ma bizonyítványt a forintnak

Hitelminősítők Fitch Ratings Moody's Standard & Poor’s
Vágólapra másolva!
Ma a tőzsdezárást követően frissítheti a Moody's a magyar szuverén hitelminősítést. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg Ba1 kategóriában, egy fokozattal a befektetésre ajánlott kategória alatt van az osztályzatunk, az ehhez kapcsolódó kilátás pedig tavaly novemberben javult negatívról stabilra. Ha a Moody's ma nem formál rólunk véleményt, akkor ezt legközelebb november 6-án teheti meg majd.

A felminősítést kapcsán a Moody's leginkább az államadósság pályáját, a bankszektor terheit, a 3 százalékos költségvetési hiány melletti elkötelezettséget, illetve a finanszírozási költségek alakulását tekinti elsődlegesnek. A görög helyzet áttételesen negatívan hat a régiós eszközökre, ezért a Moody's ezen a héten valószínűleg nem változtat hazánk hitelminősítésén.

A Fitch májusi lépéséhez hasonlóan viszont a hitelminősítéshez kapcsolódó kilátást stabilról pozitívra javíthatja. Ez utóbbi lépés csak mérsékelten befolyásolná a forint mozgását, illetve az OTP és az FHB hétfői kereskedését - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Amúgy mind a három hitelminősítő esetén egy osztályzattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától hazánk. A mai döntésen túl szeptember 18-án az S&P, november 6-án pedig a Moody's nyilatkozhat rólunk, illetve minősítheti fel az országot.