Álommelót vállal az amerikai elnök lánya

2015.07.12. 19:56

Felröppentek a pletykák arról, hogy Obama elnök nagyobbik lánya gyakornoknak állt. Bár egyelőre nem erősítették meg a hírt, de ha így van, akkor ő is ahhoz a több ezer amerikai tinihez csatlakozik, aki karrierépítésre váltja fel a nyári fagyizgatást. 

Malia Obama, az amerikai elnök elsőszülött lánya céltalanul is lődöröghetne, mint sok hasonló huszonéves amerikai fiatal, ám úgy tűnik, más célok vezérlik a felnőttkor kapujában lévő hölgyet. De a 17 éves Maliát az HBO Csajok című sorozatának felvételén látták, habár a US Weekly forrásai szerint nem csak úgy körülnézett ott, hanem gyakornokként dolgozik. Az információt azonban eddig sem az HBO, sem a First Lady irodája nem erősítette meg.

Malia Obama, az amerikai elnök nagyobbik lánya a NATO olaszországi bázisánForrás: Getty Images

Ha azonban Malia Obama valóban gyakornokként dolgozik, akkor ő is azon több ezer amerikai középiskolás közé tartozik, akik már nem napozgatásra, fagyizgatásra pazarolják a nyaraikat, hanem ilyenkor is a karrierjük építésén dolgoznak.

Nagyon jól fizetnek a tech óriások

A Millenial Branding és a gyakornoki programokkal foglalkozó Internships.com közös felmérése szerint a középiskolások 77 százaléka érdeklődik a nyári gyakornoki munkák iránt, és erre egyre több nagyvállalatnál van is lehetőség.

A legtöbb helyen ingyen dolgoznak a diákok, de a Szilícum-völgy nagyágyúi jó pénzeket is tudnak fizetni a diákoknak: a Glassdoor munkaközvetítő adatai szerint

a Twitter, a Linkedin és a Facebook havonta átlagosan mintegy 6700 dollárt (mintegy 1,8 millió forint) fizet, az Apple és a Google pedig 6000 dollárt (1,6 millió forint).

A megkérdezett diákok nagy része úgy érzi, jobban jár, ha akár fizetés nélkül is elmegy egy nagyobb céghez gyakornoknak, mint hogy pár dollárért kólát áruljon valahol.

Michael Sayman gyakornokként dolgozott a Facebooknál, de Tim Cook-kal, az Apple vezérével is volt alkalma találkozniForrás: Courtesy Michael Sayman

Ingyen is megéri

A Pew kutatóintézet adatai szerint a 2008-as pénzügyi krízis óta nagy mértékben visszaesett a nyári munkát vállaló diákok száma, vélhetően azért, mert a legtöbben ingyenmunkát vállalnak olyan helyeken, amelyek később jól mutatnak az önéletrajzaikban és elősegítik a szakmai fejlődésüket.

A kutatás szerint azok a diákok, akik nincsenek kifejezetten rászorulva a pénzre, kifejezetten jól járnak, ha jó helyen vállalnak ingyenmunkát. Ma már sokkal jobban mutat egy önéletrajzban, ha valaki kávét főz Lena Dunhamnek, mint hogy egész nyáron vízi mentőként barnul a tengerparton.