Egyre feszültebb a helyzet a görög kormánypártban

2015.07.13. 20:25

A kisebbik görög kormánypárt bejelentette, hogy nem tudja támogatni a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást, ugyanakkor nem tervezi a kormánykoalícióból való kilépést. A javaslatcsomag ellen foglaltak állást az Alexisz Ciprasz kormányfő vezette Sziriza párt szélsőbaloldalinak tartott platformjának tagjai is.

Panosz Kammenosz, a radikális baloldali Szirizával közösen kormányzó jobboldali Független Görögök vezetője korábbi álláspontjával ellentétben azt mondta:

pártja nem tudja támogatni a megállapodást,

ami "50 milliárd euró értékű, az állami tulajdont érintő garanciákról és az emberek otthonainak lefoglalását is tartalmazó törvénymódosításokról szól".

Ciprasznak a párton belüli ellentétekre is fel kell készülnieForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Ciprasz saját pártján belül is találni olyanokat, akik nem értenek egyet a harmadik görög mentőcsomagról szóló javaslattal. A szélsőbaloldali platform jelezte:

arra hajlanak, hogy nem szavazzák meg a hétfő hajnalban létrejött megállapodást,

amiről a görög parlament néhány napon belül dönt.

Előzmények

Ahogyan arról az Origo percről percre beszámolt, az euróövezeti országok állam- és kormányfőinek brüsszeli tanácskozásán hétfő reggel jött létre a megállapodás a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről, amit azonban legkésőbb szerdán meg kell szavaznia a görög parlamentnek is.

Ezután Görögország megkezdheti a tárgyalásokat a három évre szóló, 82-86 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, amelyért cserébe kemény megszorításokat kell végrehajtania.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK