Létrejött a görög megállapodás Ciprasz arcvesztése mellett

2015.07.13. 09:50

Egész hétvégén ment a huzavona, lesz-e görög megállapodás, de úgy tűnik, hétfő reggelre csak megszületett az egyezség, hisz Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azt tette közzé Twitter-oldalán, hogy egyhangú pozitív döntés született. A tőzsdék ennek megfelelően jelentős emelkedéssel kezdték a hét első napját.

Az EKB még nem lép

A Reuters információ szerint az Európai Központi Bank igazgatótanácsa ma sem változtatott a görög bankrendszer számára biztosított 89 milliárd eurós ELA-kereten. Viszont a The Guardian hasábjain arról is olvasni, hogy ha az EKB 2 milliárd euróval megemelné ezt a sürgősségi likviditási keretet, akkor a görög bankok már holnap kinyithatnának, már a tőkekorlátozások és a 60 eurós napi készpénzfelvételi limit akkor is érvényben maradna, viszont más pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe lehetne már venni.

Forrás: Twitter - The Guardian

Ez egy kemény csata volt

Ciprasz is megszólalt a reggeli megállapodás fényében, állítása szerint ez egy kőkemény csata volt, és nehéz döntésekkel kell szembenéznie most az országnak. A mostani megállapodás fényében úgy tűnik, sikerült átstrukturálni Görögország adósságát és biztosítani a középtávú finanszírozást. Most már csak újra vissza kell térni a növekedés útjára, ami nagyban segíthet majd a növekedést támogató 35 milliárd eurós európai uniós csomag – mondta Ciprasz. 

Az új feltételek mentén ki lehet jelenteni, hogy a grexit lehetősége már a múlté 

– állította Ciprasz. 

Kemény reformokat kell megvalósítanunk, és le kell számolni a régi rendszer árnyával a társadalmi igazságosság mentén. Éppen ezért fel kell számolni a régi oligarchális rendszert. 

Először a görögöknek kell lépniük

A Juncker és Dijsselbloem sajtótájékoztatója mellett Angela Merkel is beszédet tartott. Kijelentette, hogy először a görög parlamentnek kell cselekednie, és ha ott megvan a zöld jelzés, utána szavaz a német törvényhozás. Az Eurócsoport kész meghosszabbítani a görög hitelek futamidejét.  

Jelenleg nem kell B terven gondolkodni, mivel van egy keretmegállapodás, ráadásul még bizalmi szavazást sem kell tartani Görögországban 

– mondta Merkel. 

Greekment

Donald Tusk ebben a percekben sajtótájékoztatót tart, és hivatalosan is bejelentette, hogy létrejött a megállapodás. Ugyanakkor több állam nemzeti parlamentjének is el kell még fogadnia a végleges megállapodást. 

Az eurózóna pénzügyminisztereinek most egy görög áthidaló hitelt kellene összerakniuk, mivel Athénnak 7 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB részére júliusban és augusztusban. Ezt a hitelt még azelőtt meg kell kapnia Görögországnak, mielőtt bármilyen mentőcsomagot kap. 

Az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem azt mondta, hogy 

a görög parlamentnek azonnal cselekednie kell, kedden és szerdán át kell vinnie a törvényhozáson a most létrejött megállapodás pénzügyi pontjait. 

Az eurózóna pénzügyminiszterei ezután áttekintik a helyzetet, és a nemzeti parlamenteknek kell áldásukat adni az ESM-ből fizetendő harmadik görög mentőcsomagra, melyben adósságátstrukturálás is helyet kaphat. 

Forrás: Twitter

Jean-Claude Juncker szerint 

egy tipikus európai megállapodás jött létre, amelynek nincsenek nyertesei és vesztesei. 

Létrehoznak egy 50 milliárd eurós vagyonalapot 

Dijsselbloem bejelentette, hogy létrehoznak egy 50 milliárd eurós privatizációs vagyonalapot Görögország eszközeiből, amelynek értékesítéséből tőkésítenék újra a görög bankrendszert. De ez az alap athéni fennhatóság alatt lenne, nem pedig luxemburgi. 

Lezárul a dráma első fejezete?

Hétfőn reggel megszületett a megállapodás az előző délután megkezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldásáról – közölte hétfőn kora délelőtt Twitter-bejegyzésében Charles Michel belga kormányfő. Ezt az információt néhány perccel később Joseph Muscat máltai kormányfő is megerősítette, szintén Twitter-bejegyzésben, majd ehhez jött Donald Tusk bővebb kommentárja: 

 

az euróövezet vezetői egyhangúlag elfogadták Görögország ESM-mentőprogramját, jelentős reformcsomagot és pénzügyi támogatást előirányozva.  

Donald Tusk Twitter-bejegyzésben is tudatta a világgal, hogy létrejött az egyezségForrás: Twitter

Várni kell minden részletre 

Pontos részleteket ugyan még nem tudni, de úgy tűnik, hogy a görögök által benyújtott reformtervezet elnyerte az európai hitelezők többségének tetszését, így a görög lakosság jelentős megszorításokkal és kiigazítással nézhet szembe. A Ciprasz-kormánynak szerdáig kell az újabb reformterveket bemutatnia és egyidejűleg elfogadtatnia a görög parlamenttel.