Megszületett a görög megállapodás

CIPRASZ, Alekszisz; MICHEL, Charles; JUNCKER, Jean-Claude; HOLLANDE, Francois Brüsszel, 2015. július 12.
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénz
Brüsszel, 2015. július 12. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénzügyminiszter (b-j) az eurózóna tagállamai vezetőinek a görög adósságválság ügyében összehívott tanácskozásán Brüsszelben 2015. július 12-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel megszületett a megállapodás az előző délután megkezdődött brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására – közölte hétfőn kora délelőtt Twitter-bejegyzésében Charles Michel belga kormányfő. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megerősítette: nincs "grexit", Görögország nem távozik az euróövezetből. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Az információt néhány perccel később Joseph Muscat máltai kormányfő is megerősítette, szintén Twitter-bejegyzésben. A megállapodás szerint Görögország az euróövezetben marad, július 14-ig a görög parlament elfogadja a strukturális reformokat, amik érintik a privatizációt, nyugdíj- és adóreformot tartalmaznak.

Szerdán újabb eurócsoport-ülés várható, ami megerősítheti az új hároméves mentőprogram elindítását Görögországnak.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénzügyminiszter Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Donald Tusk, az euóövezeti - egyben az uniós - állam-, illetve kormányfők testületének elnöke azt tweetelte, hogy a maratoni tárgyalások után egybehangzó megállapodást kötöttek, minden készen áll arra, hogy komoly reformokért cserébe pénzügyi támogatást kapjon a válságban lévő Görögország. Tusk szerint az eurózóna pénzügyminisztereinek sürgősen meg kell állapodniuk a júliusban és augusztusban lejáró görög hitelek finanszírozásáról és az újabb pénzügyi támogatásról.

50 milliárd az alapba

A megállapodás egyik legvitatottabb, egyben legfontosabb része egy görög államtól független pénzügyi alap létrehozása.

A görög kormánynak ebbe 50 milliárd euró értékben kell elhelyeznie az állami vagyont,

az alapból pedig európai irányítással menedzselnék a vagyon magánosítását és a befolyó pénzből csökkentenék az adósságot. Az eredeti tervekhez képest csak annyi a változás, hogy az alap központja nem Luxemburgban, hanem Athénban lesz. Ennek ellenére sokan úgy látják, hogy ez a görög kormány függetlenségének teljes feladása, az Európai Unió gyakorlatilag bábáskodni fog Görögország gazdasága felett.

Még meg kell szavazni

A parlament döntések után, szerdán ülhet össze újra az eurócsoport az új hitelprogram részleteinek tisztázására.

Jean-Claude Juncker azt mondta: meg van győződve arról, hogy a görög parlament megszavazza a szükséges lépéseket.

Angela Merkel német kancellár szerint a német parlament azután szavaz majd a megállapodásról, hogy azt a görög törvényhozás is elfogadta.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.