Zöldek bénították meg a londoni Heathrow repteret

Heathrow zöldek
Megbénították a Heathrow repülőteret a zöld aktivisták
Vágólapra másolva!
21 járat késik a londoni Heathrow nemzetközi repülőtéren egy tucatnyi zöld aktivista miatt, akik a kifutópályán tiltakoztak. Az akció egy súlyos biztonsági résre is rávilágított.
Vágólapra másolva!

21 járatot le kellett állítani a londoni Heathrow repülőtéren, amikor 13 zöld aktivista a kifutóra feküdt, hogy tiltakozzon a repülőtér tervezett bővítése ellen. A tüntetők, akik a Plane Stupid (a név szójáték, a plain stupid, magyarul "egyszerűen hülyeség" kifejezés és a plane "repülőgép" összevonása) nevű, a légi közlekedés visszaszorításáért küzdő szervezet tagjai voltak, bocsánatot kértek a kellemetlenségért, azt mondták, "nem gondolják, hogy mindenki, aki repülőre száll, rossz ember".

Lekésték a saját esküvőjüket

Ezzel együtt hibáztatták azokat, akik "túl gyakran repülnek", szerintük ők is felelősek azért, hogy a Heathrow repülőtéren új, harmadik kifutópályát építenének. A csoport szerint a légi közlekedés bővülése miatt nehezebb lesz meggátolni a klímaváltozást, ezért 2008 óta számos repülőtéren tartottak hasonló tiltakozásokat, gyakran megbénítva ezzel a repülőtereket.

Megbénították a Heathrow repülőteret a zöld aktivisták Forrás: Twitter.com/PlaneStupid

A mai akció miatt több száz ember rekedt a reptéren, főként olyanok, akik külföldi járatokra vártak. Egy Dublinba tartó gép például csak 13 órás késéssel tud majd indulni. Egy, a Daily Mailnek nyilatkozó pár a saját esküvőjéről is lekésett a környezetvédők akciója miatt. "Már az egész család ott van, nagyon bosszantó" - nyilatkozta Chris Madigan és menyasszonya, Kristen Lutz, akiknek az említett dublini gépre szólt a jegyük. Az ír fővárosban lett volna az esküvőjük, amit így másnapra kellett halasztani.

Súlyos biztonsági rés

Az aktivistákat ma korán reggel eltávolították a kifutókról, 9-et közülük őrizetbe vettek. Vizsgálatot indíthatnak a repülőtér üzemeltetői is. Egyelőre nem tisztázott, hogy juthattak be a zöldek a repülőtérre a biztonságiak orra előtt. Az aktivisták hajnalban drótvágóval átvágták a repülőteret védő kerítést, majd hálózsákokban feküdtek a kifutóra, néhányan kerítésekhez láncolták magukat. Annak ellenére, hogy a kerítéseket térfigyelő kamerákkal figyelik, csak akkor vették észre őket, amikor már az első gépeket az indulásra készítették fel.

"Ha egy terrorista csoport próbálna átjutni a kerítésen, nekik is csak percekbe kerülne átvágni a drótokat. Nagyon könnyen bejuthatnának, még mielőtt a rendőrség reagálni tudna" - mondta Afzal Ashraf, a Royal United Services Institute nevű, légi biztonsággal foglalkozó szakértői csoport tagja. "Az incidens sok kérdést felvet a repülőtér biztonságosságáról."