Ma kezdődik a quaestorosok kártalanítása

2015.07.13. 08:56

Ma, azaz július 13-án kezdődik meg a Quaestor-törvény szerinti kárrendezés, először a Befektetővédelmi Alapot terhelő kártalanítási részt fizetik ki a brókerkárosultaknak.

A károsultakat egyenként húszezer euróig, mintegy 6 millió forintig kártalanítják. A Beva személyre szóló levélben értesíti a befektetőket a benyújtott és elbírált igényük után járó kárrendezés összegéről, a kárrendezés számításának módjáról és a jelen szakaszban kifizetendő összegről. 

A mintegy 32 ezer ügyfél most összesen 88 milliárd forintot kap meg.  Ahhoz, hogy fizetni tudjon, a Beva 110 milliárd forintos, 3 hónapos áthidaló hitelt vett fel az MNB-től, a pénzből jut a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor ügyfeleinek a kártalanítására – írja a Napi.hu. 

Indul a Quaestor-ügyfelek kártalanításaFotó: Polyák Attila - Origo

Az Alkotmánybíróságra várnak

A százezer euróig (30 millió forintig)  fennmaradó összeg további kifizetésére, ami további mintegy 100 milliárd forintot tesz ki, egyelőre várni kell, addig ugyanis a jelenleg zajló alkotmánybírósági (Ab) eljárásoknak le kell még zárulniuk. 

Az OTP és a Buda-Cash-ügyfelek egy csoportja is azt kifogásolja az Ab előtt, hogy a törvényhozó önkényesen és indokolatlanul előnybe hozta a Quaestor-ügyfeleket más brókercégek károsultjaival szemben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK