Andy Vajna kaszinói tényleg nincsenek bekötve a NAV-hoz

Andrew G. Vajna Andy Vajna
Vágólapra másolva!
Andy Vajna filmipari kormánybiztos kaszinóérdekeltségeinek kivételes helyzete ismét téma a Kormányinfón. A kaszinók játékadót fizetnek, és mivel blokkot sem kötelesek adni, így nincs áfafizetési kötelezettségük sem, magyarázta a múlt héten felvetődött kérdést Lázár János.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten még nem tudta megmondani, hogy Andy Vajna kaszinói be vannak-e kötve a NAV-hoz, vagy sem. Csütörtöki válaszából az derült ki, hogy

Vajna kaszinói valóban nincsenek bekötve az adóhivatalhoz.

Játékadót fizetnek, nincs blokkadási kötelezettségük, nincs áfafizetési kötelezettségük a kaszinókban, helyette van játékadó, amit viszont szigorúan ellenőriz az NGM, mondta Lázár János.

Andy Vajna kaszinói játékadót fizetnek Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az online kaszinókról még nincs döntés

Mivel a kaszinókban nincs áfa, nincs blokk, így az online szerencsejáték rendszerében azt még vizsgálja a kormány, hogyan lehet majd ellenőrizni, hogy az adót befizetik-e, közölte a miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi alapján ellenőrzik a kaszinókat, Lázár János közölte, hogy az NGM havi ellenőrzéseket végez. Azt még vizsgálják, hogy ezekbe az ellenőrzésekbe milyen infokommunikációs lehetőségeket lehet bevonni. Lázár János hangsúlyozta, hogy a nyugtaadási kötelezettség, valamint az áfafizetési kötelezettség miatt vezették be a pénztárgépeket.

A szolgáltató szektor megússza

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány nem terjeszti ki az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra. „Volt ilyen javaslat, de a miniszterelnök leverte” – közölte Lázár János. Szavai szerint Orbán Viktornak az az álláspontja, hogy ez nem indokolt és nem életszerű.

Lázár válaszolt az Andy Vajna kaszinóit firtató kérdésre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arra a kérdésre, hogy a kormányt nem zavarja-e, hogy Andy Vajna külföldre viszi a profitot, kitérő választ adott Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő is.

Megduplázták az adókulcsot

Giró-Szász András a múlt heti Kormányinfón azt mondta, hogy

ezek a cégek nem fizetnek kevesebb adót.

Csak azok a vállalkozások folytathatnak online szerencsejátékot, amelyek rendelkeznek koncessziós joggal. A kormányszóvivő elmondása szerint ezeknek a cégeknek a játékadója 15 százalékról 30 százalékra emelkedett – így nem kevesebb, hanem több adót fizetnek.

Vajna tavaly haladékot kapott

Akár félmilliárd forintot is spórolhatott Andy Vajna csak azzal, hogy a nemzetgazdasági és a fejlesztési miniszter is beleegyezett abba, hogy később nyissa meg két budapesti kaszinóját – addig sem kellett fizetnie a koncessziós díjat, a kabinet ezt szerződésmódosítással „elengedte” a filmipari kormánybiztosnak.