Négymilliárdos bevételt hoznak az új intézkedések Görögországban

görög válság
TOPSHOTS A man reads newspaper headlines at a newsstand in Athens on July 11, 2015. Greece's international creditors believe its latest debt proposals are positive enough to be the basis for a new bailout worth 74 billion euros, an EU source said July 10. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS
Vágólapra másolva!
A görög parlament által szerda éjjel elfogadott intézkedések hatására 2016 végéig négymilliárd eurós pluszbevételre tesz szert a költségvetés, de egyúttal jelentősen emelkednek az árak is a görög kereskedelmi kamara becslése szerint.
Vágólapra másolva!
  • A jövő év végéig várhatóan 2,39 milliárd eurót hoz az általános forgalmi adó kulcsainak megváltoztatása, ebből 795 millió euró az idén folyik be.

  • A görög pénzügyminisztérium közölte, minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy július 20-tól hatályba lépjen az új áfarendszer.

  • A forgalmi adó emelésén túl a 30 ezer eurónál nagyobb éves jövedelemmel rendelkező személyekre kivetett különadóból 251 millió eurós bevétel várható.

  • A társasági adó kulcsának 26-ról 29 százalékra emelése mintegy 410 millió eurót, a részletfizetési lehetőség eltörlése pedig további 445 millió eurót eredményezhet.

  • Az áfaemelés következményeként a nem romlandó élelmiszerek ára 8,8 százalékkal, a szállodai szobák díja pedig 4,2 százalékkal ugrik meg.

  • A nehezen megközelíthető szigetek - Szantorini vagy éppen Mükonosz - adókedvezményének megszüntetése azt eredményezi, hogy az év végére 12,8 százalékra szökik fel az infláció.