Csődbe ment sztárok

pletyka hírek meglepetés befektetés
Vágólapra másolva!
A napokban attól volt hangos a sajtó, hogy 50 Cent csődvédelmet kért az amerikai bíróságon, viszont nem ő az egyetlen a hírességek sorában, aki nem tudott bánni a pénzzel.
Vágólapra másolva!

Vagyonát főleg ügyvédekre költötte

50 Cent, a híres amerikai rapper egykor 155 millió dollár, átszámítva 40 milliárd forintos vagyon boldog tulajdonosa volt. A tetemes összeget mindössze néhány év leforgása alatt sikerült eltapsolnia. Az eladósodásához közre játszottak a milliókat felemésztő peres ügyei is, amelyekből rendre vesztesen jött ki. Ahogy arról már az Investor beszámolt az énekes legutóbbi peres ügye a héten zárult le, melyben a bíróság 5 millió dollár, azaz 1,4 milliárd forint megfizetésére kötelezte egy erotikus tartalmú filmfelvétel kiszivárogtatása miatt. A legnagyobb kártérítést viszont tavaly szeptemberben szabták ki rá a bírák, amikor 17 millió dollár (4,5 milliárd forint) megfizetésére kötelezték. A vád szerint saját design ötletként árulta a Sleek Audio cég fülhallgatóit.

50 Cent Forrás: Getty Images

A rekorder

Igencsak változatos a csődbe ment sztárok listája, mely a szabad szájú rappertől, Mike Tysonon keresztül egészen Francis Ford Coppola-ig terjed – tette közzé a tabellát a Business Insider.

A rekorder mindközül az ismert nehézsúlyú ökölivó, aki 400 millió dollárt (kb. 110 milliárd forint) bokszolt össze közel 20 éves karrierje során, a tetemes vagyon mégsem tartott ki. Mike Tysonnak főleg az adóhivatallal és a saját nejével gyűlt meg a baja. Válása után a volt feleségnek 9 millió dollárt ítélt meg a bíróság, míg az amerikai és a brit adóhatóságok felé összesen 13,8 millióval tartozott, amikor 2003-ban csődvédelmet kért a színes bőrű bokszoló.

Mike Tyson Forrás: Getty Images / Earl Gibson

Lopás gyanúja

Larry King, a CNN közismert talkshow-jának volt vezetője 150 millió dolláros (42 milliárd forint) vagyonra tett szert az amerikai hírcsatornánál befutott karrierje során. A showman viszont a 70-es években sokáig nem talált állást a médiában, mivel 1972-ben üzlettársa 5000 dollár eltulajdonításával vádolta meg. Bár a vádakat ejtették a „Larry King Live” későbbi házigazdája ellen, mégis 1978-ban csődvédelemért kellett folyamodni a bírósághoz. Addigra viszont 352 ezer dolláros adósságot halmozott fel a közismert tévés. Az adósságspirálból pont a CNN húzta ki, ami 25 éven keresztül műsoron tartotta a nagysikerű talkshow-t.

Larry King Forrás: Getty Images / Moses Robinson

Eljátszotta a pénzét

Curt Schilling, az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB)játékosa közel 20 éves karrierje során 114 millió dollárt (32 milliárd forint) hozott össze. A tekintélyes vagyonból visszavonulására maradt 50 millió, amit egy videójáték cégbe fektetett, amely 2012-re csődbe ment. Miután a még megmaradt vagyontárgyain, valamint a hárommillió dollárt érő otthonán is túladott, az ESPN amerikai sportcsatornához szegődött tavaly, ahol a mai napig is dolgozik.

Curt Schilling Forrás: Getty Images / Jared Wickerham

Bukott film

Francis Ford Coppola filmrendező 1992-ben jelentett csődöt, másodjára élete során. Vagyona ekkortájt 52 millió dollárt (14 milliárd forint) kóstált, míg adósságai közel a dupláját (98 millió dollár). Tartozásainak magját egy bukott film adta. A One from the Heart (Szívbéli) című mozifilm költsége 27 millió dollárt tett ki, amelyből mindössze négymillió dollár jött vissza. A híres rendező azóta bevételeit hotelek üzemeltetésével egészíti ki.

Francis Ford Coppola Forrás: Getty Images / Jun Sato

Egyik fenn, a másik lenn

MC Hammer, amerikai rapper 1990-ben még 33 millió dollár (9 milliárd forint) birtokában volt, ami 6 év alatt teljesen elapadt. Az előadó hat évvel később kért csődvédelmet 10 millió dolláros tartozással a háta mögött. A hírességnek azóta sem sikerült egyenesbe jönnie, még 2013-ban is 800 ezer dollárral tartozott az adóhivatalnak.

MC Hammer Forrás: Getty Images / Terry Wyatt

Cindy Lauper amerikai énekesnő jelenleg rendelkezik megközelítőleg annyi pénzzel, mint MC Hammer fénykorában, viszont az elején nehezen indult be a szekér. A Blue Angel bandának még a 80-as években énekelt és írt dalokat, amelynek a Polydor című albuma bukás lett, így egy évvel később már a bíróságon jelentkezett a hölgy csődvédelemért. Majd a saját albuma, a „She's So Unusual” beütött, így karrierje is felfelé ívelt.

Cyndi Lauper Forrás: Getty Images / Wendell Teodoro

Perbe fogva

Kim Basinger 1993-ban jelentett csődöt, miután a Main Line Pictures 8,4 millió dolláros kártérítés megfizetését követelte szerződésszegésért. Akkortájt mindössze 5,4 millió dolláros vagyonnal rendelkezett a színésznő. Több sikeres filmmel a háta mögött, a most 60 éves híresség 36 millió dollár (10 milliárd forint) tulajdonosa.

Kim Basinger Forrás: Getty Images / Ben Gabbe

Meat Loaf énekes jelenleg 25 millió dollár (7 milliárd forint) fölött rendelkezhet, de ment neki már pályája során jobban is. Az előadó a 80-as években jelentett csődöt, miután a dalszerzője Jim Steinman beperelte. Az ügyet követő években egészen 1993-ig megjelenő albumok szépen felduzzasztották az énekes bankszámláját, így sikerült egyenesbe jönnie, majd több filmben és televíziós sorozatban is felbukkant Meat Loaf.

Meat Loaf Forrás: Getty Images / Jo Hale

A megkopasztott férj

Marvin Gaye soul énekes még 1976-ban kényszerült csődvédelmet kérni, amikor a bíróság 600 ezer dolláros tartásdíjat ítélt meg akkori feleségének. Az amerikai híresség 1981-ben Európába költözött, hogy elkerülje az amerikai adóhivatal behajtását. Kálváriája 1984-ben ért véget, amikor egy heves vitában a saját apja lelőtte.

Marvin Gaye Forrás: AP / Doug Pizac