Meglehet a kétharmad a görög mentőcsomaghoz

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár
Vágólapra másolva!
Mind a lakosságot, mind a parlamenti képviselőket megosztja Németországban a görög mentőprogram ügye. A lakosság fele elutasítja a mentőcsomagot, de a törvényhozásban a többség valószínűleg megszavazza majd.
Vágólapra másolva!

A németek 49 százaléka elutasítja a Görögországnak szánt mentőcsomagot a Deutschlandtrend közvélemény-kutatása alapján. A válaszolók 46 százaléka viszont megadná a csomagot, 5 százalékuknak pedig nincs álláspontja.

Szkeptikusak a németek

A felmérés szerint a németek 85 százaléka úgy véli, Görögország hosszabb távon, a három évre tervezett mentőprogram után sem tud saját lábára állni, és további külföldi támogatásra lesz szüksége. Csak 11 százalék gondolja, hogy a mentőprogram lényeges javulást eredményez a görög gazdaságban.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Forrás: AFP / Tobias Schwarz

A héten Angela Merkel német kancellár pártja, a CDU nyújtotta be azt a törvényjavaslatot a német törvényhozásban, amely felhatalmazná a kormányt, hogy tárgyaljon Görögországgal az új mentőcsomagról. Előzetes tervek alapján Görögország 80 milliárd euró rendkívüli hitelt kapna, hogy ki tudja fizetni lejáró kölcsöneit. Ezért cserébe az EU szigorú megszorító intézkedéseket, a görög költségvetés kiegyenlítését várja.

Kirakná a görögöket a pénzügyminiszter

A kormánypárti CDU-CSU pártszövetségnek 311 képviselője van a 631 fős Bundestagban. Közülük 48-an nemmel szavaztak nemmel a csütörtök este tartott próbaszavazáson és hárman tartózkodtak. Azonban a CDU koalíciós partnere, a szociáldemokrata SPD 193 fős frakciója várhatóan csaknem egységesen támogatja majd a kormányt, igaz, egyik képviselőjük, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter nemrég még a görög euróövezeti tagságának felfüggesztése mellett érvelt.

A kormánypártok szavazataival így is akár a kétharmados többség is meglehet a mentőcsomaghoz. A javaslatot az ellenzék legnagyobb pártja, a szocialista Baloldal elutasítja. Szerintük a csomag csak az államcsőd további halogatására alkalmas, a hitelekkel csupán a lejáró kölcsönöket váltják ki, és a megszorítások tovább "mérgezik" a görög gazdaságot. A párt szerint el kellene engedni a görög államadósság egy részét, és a gazdasági növekedést beindító segélyeket kéne juttatni az országnak. A Zöldek ezzel szemben várhatóan tartózkodni fognak a szavazásnál.

Az alternatíva a káosz

Merkel pénteken a mentőcsomag mellett érvelt a Bundestag alsóházában. „Nem az euróövezet rendezett és ideiglenes elhagyása, hanem a káosz lett volna a harmadik görög mentőprogram feltételeiről szóló megállapodás alternatívája” – mondta.

Francois Hollande francia elnök: Franciaország az első, ahol ratifikálták a mentőcsomagot Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

Mint mondta, nem reális, hogy Görögország tagságát felfüggesszék az eurózónában, hiszen ehhez ugyanúgy az összes tagállam beleegyezése lenne szükséges, mint a mentőcsomaghoz. Görögország pedig nem akar kilépni az övezetből, így az a lehetőség maradt, hogy a valutaunió működését szabályozó előírások megszegésével létrehoznak egy "transzferuniót", amire a német kormány nem hajlandó, vagy a sorsára hagyják Görögországot, ahol emiatt eluralkodik "a káosz és az erőszak", vagy pedig egy "utolsó kísérletet" tesznek egy újabb mentőprogram összeállítására az euróövezeti szabályok betartásával – mondta a német kancellár.

Franciaországban már átment

Szerdán a francia parlament az EU-tagországok közül elsőként megszavazta a mentőcsomagot. A csomag az unió kevésbé fejlett országaiban számíthat inkább ellenállásra, Richard Sulik szlovák politikus, az ellenzéki SaS elnöke csütörtökön felszólította a szlovák pártokat, utasítsák el a javaslatot. „Nem szolidaritás az, ha a szegényebb Szlovákia kénytelen kölcsönadni a gazdagabb Görögországnak, ráadásul azzal a biztos tudattal, hogy a kölcsönzött pénzt nem látja viszont” – mondta.