Hamarosan megállapodhatnak Iránnal

2015.07.17. 07:17

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 20-án, hétfőn szavaz az iráni atomprogram ügyében három napja kötött megállapodásról szóló határozattervezetről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét ellátó új-zélandi nagykövet szóvivője, Nicola Garvey közölte, hogy az iráni atomprogram ügyében három napja hozott határozatról július 20-án szavaznak, helyi idő szerint 9 órakor (közép-európai idő szerint délután háromkor).  Diplomáciai források szerint csütörtökön a BT-ben tartott szakértői szintű tárgyalásokon egyetlen BT-tag sem tett módosító javaslatot az Egyesült Államok által beterjesztett tervezetre, ezért a dokumentum késznek tekinthető.

Fokozatosan oldanák fel a szankciókat

A határozat szentesítené az Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között kedden létrejött megegyezést, viszont egyebek mellett fenntartaná a fegyverembargót és a ballisztikus rakétatechnológia terjesztésére vonatkozó tiltást. Az atomprogramról szóló átfogó megállapodás értelmében a nemzetközi közösség legkorábban 2016 elejétől, fokozatosan oldaná fel a Teherán elleni gazdasági és pénzügyi szankciókat, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazolja, hogy az iszlám köztársaság nem használja katonai célokra nukleáris programját. Ha a NAÜ úgy találná, hogy Teherán nem teljesíti kötelezettségeit, a nagyhatalmak azonnal visszaállítanák a szankciókat.

Visszaállíthatják a szankciókat

Ezeket a feltételeket tartalmazza az ENSZ BT elé került határozattervezet is, amely szerint az Irán elleni szankciókról szóló hét korábbi ENSZ-határozat tíz év után hatályát vesztené, de azonnal ismét életbe lépne, ha Teherán megsértené az előírásokat. Egy amerikai tisztségviselő hozzátette, hogy a testület öt állandó tagja ebben az esetben újabb határozatot fogadna el, amely további öt évig lehetővé tenné az Irán elleni szankciók esetleges visszaállítását.

Barack Obama amerikai elnök kifejtette, hogy a kényszerintézkedések rövid időn belüli, ismételt életbe léptetésének lehetősége a legfőbb "védekezési mechanizmus" az ellen, ha Irán megszegné ígéreteit.

A szankciók gyors visszaállítása a legfőbb védekezési mechanizmusForrás: AFP/Paul Rogers

 

Marad a fegyverembargó

Az ENSZ-határozattervezet értelmében a világszervezet további öt évig fenntartaná a fegyverembargót, nyolc évig a ballisztikus rakétatechnológia és tíz évig a nukleáris technológia terjesztésére vonatkozó tiltást.

A javaslat elfogadása esetén megszüntetnék az ENSZ feketelistáján lévő 36 természetes és jogi személlyel szembeni, vagyonbefagyasztásról, illetve utazási korlátozásokról szóló intézkedést is. A listán jelenleg 43 természetes és 78 jogi személy található.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK