Görögország államadósságának elengedéséről nem lehet szó, mert az adósság 30-40 százalékának elengedése nem lehetséges egy valutaunióban,de törlesztési könnyítésekről lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogram vállalásait - mondta a német kancellár.

Alexisz Cíprasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellárForrás: AFP / Tobias Schwarz

A tervezett görög mentőprogramról szólva Angela Merkel kiemelte: kemény tárgyalások következnek Görögországgal. A kancellár elmondta, Görögország korábban kapott futamidő-meghosszabbítást, kamatcsökkentést, és ha a hitelprogram sikeres lesz, ilyen könnyítések ismét lehetnek.

Kinyitnak hétfőn a bankok

Az Origo is beszámolt arról: eközben hétfőn olyasmi történik Görögországban, amire régen nem volt példa: kinyitnak a bankfiókok és a szigorú készpénzfelvételi, illetve bankkártya használati szabályokon is lazítanak. A három hetes bankzárlat mintegy 3 milliárd euró veszteséget okozott a görög gazdaságnak.

A görög nemzeti bank épülete Athénban - vannak, akik túl erősnek érzik Németország befolyásátForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az elmúlt héten egyébként folytatódott a görög dráma: az euróövezeti csúcstalálkozó megállapodással ért véget, majd az is eldőlt, hogy Athén megkapja az áthidaló kölcsönt. Ám az új mentőcsomagról csak ezek után fognak majd tárgyalni - erre már az Európai Bizottság is rábólintott.