Várhatóan kamatot csökkent a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő keddi kamatdöntő ülésén, legalábbis a Reuters hírügynökség által a napokban megkérdezett 19 szakértő döntő többsége ezt jósolta.

Az MNB március óta rendre 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, hogy segítse a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseit. Az elemzők véleményének az átlaga szerint a monetáris tanács kedden további 10 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 1,4 százalékra viszi le az alapkamatot.

Bármi megtörténhet

A Reuters által július 13-16. között megkérdezett 19 szakértőből négyen arra számítottak, hogy az MNB kedden ismét 15 bázispontos kamatcsökkentésről határoz. A többség - 12 szakértő - kisebb, 10 bázispontos csökkentést vár, hárman pedig úgy vélték, hogy a jegybank már nem változtat a kamatszinten, miután azt március óta már négyszer mérsékelte.

1,33% lehet az év végén

Az előző, június 23-i kamatdöntés után közzétett állásfoglalásában a jegybank úgy fogalmazott, hogy a tanács szerint az inflációs cél középtávú elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat. Ez a "kismértékű" jelző nem szerepelt a korábbi közleményekben. A megkérdezett elemzők véleményének átlaga szerint az alapkamat 1,33 százalék lesz az idei év végén és 1,88 százalék a jövő év végén.

Újabb kamatcsökkentési ciklus

Matolcsy György, a jegybank elnöke idén márciusban a monetáris tanács akkori kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a 15 bázispontos mérsékléssel újabb kamatcsökkentési ciklust indít, amelyet addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt - egy új, rugalmasabb keretben - el nem érik. Hozzátette: a kamatcsökkentés erősíti a növekedést, támogatja a kormány gazdaságpolitikáját, és a jegybankot a középtávú 3 százalékos inflációs cél elérésében.

Új tag is szavaz

A jegybank monetáris tanácsa 2015. márciusában 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette az alapkamatot, azóta havonta 15-15 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta. A jövő keddi lesz az első alkalom, amikor a monetáris tanács új tagja, Báger Gusztáv is részt veszt a döntéshozatalban.