10 tipp, hogy kivívja a kellő tiszteletet

Légkör a munkahelyen - ettől függ, hogyan teljesítesz dr. life
Vágólapra másolva!
A szakmai életünkben, a munkahelyen is fontos mások tisztelete, munkánk és hozzáértésünk megbecsülése. De ehhez gyakran tévutakat választunk. Az entrepreneur.com összegyűjtött néhány ötletet arra, hogyan lehet megszerezni, és megtartani a tiszteletet a munkahelyen.
Vágólapra másolva!

1. A látható önbizalom

Mutassa meg munkatársainak a vállalati célok iránti elkötelezettségét, és biztasson erre másokat is. Fontos fenntartani az önazonosságot, ne engedje, hogy a munka feleméssze a személyiségét. Így a munkáltató is rájön, hogy az ön személye és munkája nem választható külön. Gyakori hiba, hogy a félünk attól, veszélybe kerül az állásunk, ez pedig akadályozza a teljesítményt. Legyen B terve vészhelyzetre. Ez önbizalmat és rugalmasságot ad – írja az Entrepreneur.

A jó munkahelyi légkörhöz elengedhetetlen a kollégák tisztelete Forrás: Thinkstock

2. Mindent időre

A határidők pontos betartása, a megbeszéltek szerint precízen elvégzett feladatok mind felelősségteljes munkatársra vallanak, aki tartja a szavát. Ha egy határidő ésszerűtlen, vagy teljesíthetetlen, akkor tapintatosan ugyan, de érdemes jelezni ezt annak, aki az időpontot kitűzte.

3. Alázat

Aki hajlandó beismerni a hibáit, de nem azokra koncentrál, az hiteles ember lesz a kollégái szemében. Tipp a főnöknek: az emberek általában nem tisztelik a bizonytalan vezetőt, de

ha megmutatja az emberi oldalát, hogy ön sem mindenható (és nem is hiszi azt magáról), az megbecsülést vált ki a munkatársakból.

4. Türelem

Fontos szem előtt tartani, hogy mindenkinek más a tanulási- és munkatempója. A kis előrelépéseket is érdemes észrevenni és elismerni. Ha türelmes a munkatársaihoz, akkor az a bizalom jele is egyben: bízik kollégájában, alkalmasnak tartja a rábízott feladatokra. Azt tiszteli az ember, akihez problémáival, kérdéseivel félelem nélkül fordulhat.

5. Szeretni nem, de tisztelni kell

Tény, hogy nem lehet minden munkatársat szeretni, de a tisztelet mindenkinek jár. Nagyon gyorsan változnak a dolgok a vállalati világban:

aki ma beosztott, lehet, hogy holnap felettes lesz.

Vagy az is lehet, hogy kollégája később olyan cégnél fog dolgozni, amely a jövőben önnek is hozhat üzleti hasznot.

6. Avassa be

Ha vezető, akkor tájékoztassa a dolgozókat a szervezeti változásokról, és ezek hatásairól. Ösztönözze a munkavállalókat, hogy kérdezzenek és tájékozódjanak, mi történik a vállalaton belül. Ha beosztott, akkor avassa be vezetőjét, hogy munkája során milyen szervezeti nehézségekkel küzd nap mint nap.

7. Mindenkinek jólesik az elismerés

Az elismerés amellett, hogy növeli a szakmai önbizalmat, arra ösztönzi az embert, hogy keményebben dolgozzon, új feladatokat vállaljon, és fejlessze készségeit.

Ha épp kritizálni kell a kolléga munkáját, akkor is érdemes dicsérettel kombinálni.

8. Ossza meg tudását a kollégáival

Ez azt mutatja, hogy ön bízik saját képességeiben, tudja kezelni a felmerülő helyzeteket, és még szívesen meg is osztja tudását és a fontos információkat a munkatársaival. Ha valamire nem tudja a csapat a választ, akkor együtt keressék meg a megoldást, hiszen közös érdek a tanulás. A vállalat sikerében mindenki szerepet játszik.

9. Rendezetten

Megjelenésével is képviseli a céget. Ruházata mindig legyen rendezett, hiszen már az

sokat leárul a vállalkozásról, annak szervezettségéről, rendjéről, profizmusáról.

Egy csapzott szakember láttán nehezen hiszi el az ügyfél, hogy egy jól működő cég munkatársa.

10. Profin a céges bulin is

Az utolsó tanács: aki szeretne tiszteletet kivívni munkatársai körében, a céges bulikon lehetőleg mértékkel fogyasszon alkoholt. Bármennyire is a szórakozás a célja, akkor is munkával kapcsolatos esemény.