Hivatalos Vida távozása, megindult a tülekedés a posztjáért

Vida Ildikó, nav elnök, budapest háttér
Budapest, 2010. július 5. Vida Ildikó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2010. június 28-i hatállyal kinevezett elnöke. A felvétel 2010. július 5-én készült a hivatalban. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megerősítették, hogy távozott a NAV éléről Vida Ildikó. Az elnök már két hónapja felmondott, mától pedig átadta jogköreit helyettesének. Előkerült a felmondólevele is, és az Origo értesülései szerint már megindult a tülekedés házon belül az elnöki posztért. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Már erős lobbiharc folyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) belül az Origo értesülései szerint azért, hogy ki legyen az adóhivatal elnöke, illetve kik legyenek az ő első vonalbeli helyettesei. Időközben a nemzetgazdasági tárca megerősítette a Vida távozásáról szóló híreket, ahogyan azt is, hogy Vida már át is adta az elnöki jogköröket helyettesének, Varga Árpádnak.

Vida Ildikó talán már nem is a NAV elnöke Forrás: MTI/-

Régóta érzékelhető, hogy Vida Ildikó széke inog. Legutóbb, két hete a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt arra, hogy nem feltétlenül vele képzelik el a jövőt, a NAV pedig jelentős átalakítás előtt áll.

Már két hónapja lemondott

Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek - tudatta közleményében a nemzetgazdasági tárca. A lemondási idő két hónap, tehát hétfővel szűnt meg az elnök jogviszonya. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt - tudatták.

A gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt, így a cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése - állapította meg közleményében a minisztérium, hozzátéve:

Elküldték neki a selyemzsinórt

Az Origo is beszámolt arról, hogy Lázár János július elején azt mondta, amíg nem tudni, milyen lesz az új adóeljárás, addig azt sem tudni, hogy milyen szervezet - minisztérium, a kormányzattól függetlenített szerv vagy egy új hivatal - végzi az adóeljárások ellenőrzését, végrehajtását. Hozzátette:

amíg az új rendszer sem ismert, addig arról is nehéz beszélni, milyen vezetőre van szükség annak élén.

Lázár János egy kérdésre válaszolva már a két héttel ezelőtti Kormányinfón sem hagyott kétséget a személyi változások, így Vida Ildikó távozása felől. Úgy fogalmazott:

"A NAV jelenlegi vezetői az új adóhatóság munkájában már nem fognak részt venni, van ehhez még információm, de azt nem kívánom önökkel megosztani."

Nem sokkal korábban pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is bírálóan fogalmazott Vida Ildikóval kapcsolatban. A tárcavezető a Figyelőnek adott interjúban arról beszélt, hogy

az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette a NAV vezetését, ezért lépésekre lesz szükség.

Azt is mondta, a közbizalom meggyengült a szervezet iránt, ezért személyi változások várhatók.

Varga már leváltotta volna

Mint arról az Origo beszámolt, Varga Mihály a jelek szerint már júniusban tett lépéseket arra, hogy elmozdítsák a NAV éléről Vida Ildikót. Legalábbis ha Vida Ildikó eltávolítása volt a nemzetgazdasági miniszter célja egy törvénymódosítóval, más módszert kellett találnia.

Két éve még nagy volt az egyetértés Varga Mihály miniszter és Vida Ildikó között Forrás: MTI/Soós Lajos

Javaslata ugyanis elbukott a parlamenti szakbizottságnál, mivel házszabályellenes. Az ötlet az lett volna, hogy a kormányfőtől a miniszterhez kerüljön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének kinevezési joga.

Fogynak Simicska emberei

A NAV elnökét Simicska Lajos, az Orbán Viktorral az év eleje óta nyíltan háborúzó nagyvállalkozó bizalmasaként tartják számon, és már régóta arról hallani, hogy azon más állami vezetők sorsára juthat, akiknek a februári Orbán-Simicska összetűzés után kellett távozniuk posztjukról.

Akiknek eddig menniük kellett:

  • Baji Csaba - Magyar Villamos Művek Zrt., vezérigazgató
  • Baranyay László - Magyar Fejlesztési Bank Zrt., vezérigazgató
  • Bártfai Márton - Concordia Közraktár Zrt., vezérigazgató
  • Búsi Lajos - vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár
  • Gajdosi Róbert - a Közbeszerzési Hatóság elnöke
  • Hegmanné Nemes Sára - az NFM vagyonpolitikai helyettes államtitkára
  • Horváth Péter - a Magyar Energetikai Hivatal volt vezetője
  • Kalmár István - az APEH informatikáért felelős elnökhelyettese
  • Kovács Ákos - a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese
  • Kövesdi Zolán - a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke
  • Márton Péter - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elnöke
  • Nagy Sándor - a Paks II. Zrt. vezérigazgatója
  • Németh Lászlóné - fejlesztési miniszter
  • Nyerges Attila - Némethné politikai tanácsadója
  • Petykó Zoltán - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője
  • Schváb Zoltán - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára
  • Szentpétery Kálmán - a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója
  • Töröcskei István - a Mol felügyelőbizottságának tagja

Több utódjelölt is van már

Vida Ildikó lehetséges utódjai közül a sajtó az elmúlt napokban már többeket is megnevezett. Pénteken a Dehír.hu számolt be arról, hogy esélyes utód Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatóság vezetője éppúgy, mint Vida korábbi helyettese, Kovácsics Ivánt, akit tavaly év végén mentettek fel. Esélyesnek tartják Papp Istvánt, a dél-alföldi régió főigazgatóját is.

Vida Ildikót a repülőtéren érte utol korábban egy tévéstáb Forrás: Origo

Az Origo NAV-os forrásai szerint mindegyik név "játszik", kivéve talán Kovácsicsét, akinek állítólag összeférhetetlenségi gyanú miatt kellett távoznia. Forrásaink szerint azonban Papp István és Czinege Attila erős esélyes, sőt házon belül azt sem tartják véletlennek, hogy az elnöki jogköröket Varga Árpád vette át, így akár ő is lehet az elnök.

NAV-os forrásaink szerint azonban sokkal fontosabb kérdés, hogyan változik az egész rendszer, ha egyáltalán változik.

Arra utaltak, hogy nem elég néhány embert kicserélni a vezetői posztokon, hanem a NAV egészének szemléletét kellene átalakítani,

jelentősen megerősítve és külső befolyástól mentessé téve az ellenőrző funkciókat.

Előkerült a felmondólevél is

nem sokkal a hivatalos megerősítés előtt a Figyelő Online közölte a Vida Ildikónak tulajdonított lemondólevél szövegét. Eszerint

A levél úgy folytatódik: "Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek."

Elkésettnek tartja az ellenzék

Az Együtt közleményben reagált Vida Ildikó távozásának hírére. Az ellenzéki párt súlyosan károsnak tartja, hogy a kitiltási botrány egyik főszereplőjeként elhíresült adóhivatali elnök csak most távozott a NAV éléről, ennek legalább fél évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie.

Hasonló állásponton vannak a Liberálisok is. Közlésük szerint Vidának már 277 napja távoznia kellett volna hivatalából, akkor amikor elismerte, hogy rajta van az USA-ból kitiltottak listáján. Ezzel szemben csak az Orbán-Simicska viszony kiéleződése után "kezdett a kormány átnyúlni Vida feje fölött."

Az LMP szerint pedig már akkor távoznia kellett volna, amikor 2013 novemberében kirobbant az áfacsalási botrány. A párt szerint egyébként Vida Ildikó távozása önmagában kevés: azt várják a NAV új vezetésétől, hogy lásson hozzá a hálózatos áfa-csalások felderítéséhez és felszámolásához.

A Párbeszéd Magyarországért is reagált, közölve: nem ejtenek könnyeket Vida Ildikóért. Azt is tudatták, hogy "a bérencváltás semmin sem változtat", valamint továbbra is követelték egy független Korrupcióellenes Ügyészség létrehozását.

Cikkünk folyamatosan frissül!