Az USA szemet vetett az ukrán gázra

ukrajna
Vágólapra másolva!
Az ukrán Naftogaz képviselői először képviseltették magukat az amerikai-ukrán üzleti fórumon. Az orosz Gazprommal válófélben lévő társaság úgy tűnik, új jövendőbelijét a tengerentúlon találta meg. Egyből két kérője is akadt.
Vágólapra másolva!

Nehéz az elválás a Gazpromtól

Andriy Kobolyev, az ukrán gázcég vezére a héten Washingtonban találkozott az amerikai energiaszektor befolyásos szereplőivel, kormányhivatalnokokkal, illetve nemzetközi pénzintézetek képviselőivel, hogy a lehetséges együttműködésről tárgyaljanak – közölte a Forbes.

Az ukrán energiavállalat sorozatos elszámolási vitába keveredett az orosz Gazprommal, a csörte lassan másfél éve zajlik a két fél között, amely mostanra a válás stádiumába érkezett. A közvetítő szerepet az Európai Unió vállalta magára, amely igyekszik csökkenteni az orosz gázfüggőséget.

Forrás: AFP/Getty Images/Alexander Zobin

Nagy gáz van Ukrajnában

A nagy amerikai energiacégek ugyancsak lehetőséget látnak az orosz-ukrán szakításban, amelyek közül kettő már rá is repült a kínálkozó lehetőségre.

A houstoni székhelyű Frontera Resources két éves egyetértési megállapodást írt alá a Naftogazzal. A két vállalat együttesen megvalósíthatósági tanulmányokat készít, melyek további szénhidrogén-készletek feltárására és infrastrukturális fejlesztésekre irányulnak. Az LNG (cseppfolyós földgáz) import a tervek szerint a grúziai terminálokból történne. Az austini TrailStone szintén nem szeretne kimaradni a kínálkozó lehetőségből. Idén őszre tervezi az ukrán piaci belépést.

Megkérik az árát

Annak ellenére, hogy az ukrán vezetés többször kifejezésre juttatta, hogy szívesen látná a nyugati befektetőket, azok több feltételt is támasztottak a sikeres szerződéshez:

  • közvetítők kiiktatása a gázkereskedelemből, ami a korrupció elsődleges forrása az energiaszektorban
  • diverzifikáció az ukrán energiaimportban, ami tovább csökkentené az orosz energiafüggőséget
  • gázár-liberalizáció bevezetése
  • a Naftogaz vállalatvezetési stratégiájának felülvizsgálata
  • az ukrán gázpiaci szabályozás harmonizálása az Európai Unió Harmadik Energiacsomagjával
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Forrás: 2014 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos


Felpörögtek az események

Ukrajna múlt csütörtökön a keleti nyitással szemben a nyugatiról szavazott, amelynek első lépése a parlament azon szavazásának eredménye, mely során zöld utat adott annak az öt jogszabályból álló törvénycsomagnak, amelyet a kelet-európai ország külföldi hitelezői szabtak a közeljövőben esedékes 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön folyósításának feltételéül – adta hírül az MTI.

A határozat eredményeként az ország már a közeljövőben hozzájuthat a nemzetközi hitelezők forrásaihoz,

úgy mint a Nemzetközi Valutaalap 1,7 milliárd dollárnyi második hitelrészletéhez, a Világbank egymilliárd dolláros, Japán és Németország 300 millió, illetve 200 millió dolláros kölcsönéhez.

A parlament a többi között megszavazta a természetes személyek bankbetéteinek biztonságát szavatoló törvényt, amelynek az elfogadását az IMF hitelprogramja írta elő.

A képviselők elfogadták azt a törvényt is, amely lehetővé teszi a Naftogaz kötelékébe tartozó, 25 százaléknál nagyobb állami tőkerésszel rendelkező eladósodott cégek vagyonának eladását, továbbá megszavaztak a korrupció elleni állami hivatal működési hatékonyságát javítani hivatott két jogszabályt. Az ukrán honatyák igent mondtak a lakossági közműdíjak szabályozásának feltételeit rögzítő törvényre is, amely a japán és a német hitel utalásának feltétele volt.