Így magyarázza a kormány a félévi bizonyítványt

2015.07.21. 16:08

Ugyan az éves hiány 92 százaléka már most megvan, de ez normális, az államháztartás bevételeinek nagyobb része mindig év végén, a kiadások inkább év elején jelentkeznek. A kormány biztos benne, hogy tartani tudják az egész évre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt. A második félévre nem terveznek kiigazítást vagy megszorítást.

Az államháztartás első félévének teljesítményét mutató adatokban nincs semmiféle meglepetés az előzetes adatokhoz képest - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára július 21-én, kedden az M1 csatorna délutáni hírfolyamában.

Év végén jönnek a nagyobb bevételek 

Ez azt jelenti, hogy a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt év végére tudja teljesíteni a tárca. A hiány mértéke jelenleg 823 milliárd forint, ami az éves hiány 92 százalékát teszi ki. Ez megegyezik a tavalyi mértékkel. A költségvetés jellemzője, hogy az első félévben mindig nagyobb a kiadás, mint a bevétel; a jelentősebb bevételek az év második felében érkeznek meg, és a költségvetés így éri utol a tervezett hiányt - magyarázta Tállai András.

Több adót szed be az állam 

A költségvetés bevételei a tervezetthez és az elmúlt évi adatokhoz képest is jobban alakulnak - mondta az államtitkár. Hozzátette: az adóbevételek a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően magasabbak, igaz ez például az általános forgalmi adót (áfa), valamint a jövedéki adót tekintve is; ezeknél az adónemeknél 6-7 százalékos a túlteljesítés. De a bérek után fizetendő szociális adónál szintén többletbevétel - több mint 100 milliárd forint - volt elkönyvelhető.

Több uniós pénzt előlegez meg az állam 

Érdekessége az első féléves államháztartási adatnak - hívta fel a figyelmet Tállai András -, hogy az uniós források kifizetése a tervezetthez képest előrébb tart; a múlt évhez viszonyítva fél év alatt több mint 200 milliárd forinttal több uniós támogatást előlegezett meg a magyar állam. A bevételi oldalon ugyanakkor mintegy 150 milliárd forintos elmaradás tapasztalható. Ennek az eredménye, hogy hiába magasabbak az adóbevételek a tervezetthez képest, mégis az államháztartás hiánya a tervezetthez viszonyítottan alakul, de év végére ez kiegyenlítődik, mert befolynak a költségvetésbe az uniós bevételek, a kiadások kifizetése pedig megszűnik - mondta az államtitkár.

Tállai András szerint jól áll az idei költségvetésForrás: MTI/Marjai János

Nem lesz kiigazítás 

Leszögezte: a magyar költségvetés stabil lábakon áll, a bevételek megalapozottak, a kiadások pedig a terv szerinti ütemezésben haladnak. Így a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt - ami nem éri el a 900 milliárd forintot - teljesíteni tudja a költségvetés. Sem a finanszírozóknak, sem a hitelezőknek, sem a befektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a magyar költségvetést az idei második félévben át kell szabni, vagy megszorító intézkedéseket kell hozni, vagyis a tervek szerint alakul minden.

Remény van arra, hogy a tervezetthez képest még kedvezőbb lesz az államháztartás hiánya. De a végleges összegzéssel meg kell várni a második fél év gazdasági eredményeit, a költségvetés bevételeit - mondta az NGM parlamenti államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK